AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Kan børn leve sundt uden kød? Forskningen giver svar

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Derfor påvirker julen kroppen længere end forventet

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Frosne jordbær tilbagetrækkes efter fund af for højt pesticidindhold

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan

Andre Artikler

Læger forklarer, hvorfor styrketræning er særligt vigtigt for kvinder

Mange kvinder oplever fysiske forandringer midt i livet. Forskning peger på, at én indsats kan få større betydning end andre.

Kan børn leve sundt uden kød? Forskningen giver svar

Flere forældre vælger plantebaseret kost til deres børn. Ny forskning kaster lys over, hvordan det påvirker børns sundhed.

Derfor påvirker julen kroppen længere end forventet

Julen opleves som en kort pause fra hverdagen, men for kroppen varer den ofte betydeligt længere.

Derfor har din deodorant ikke altid den ønskede effekt

Mange bruger det samme produkt hver morgen uden at skelne. Alligevel er der en vigtig forskel, som ofte overses.

Læger forklarer, hvorfor styrketræning er særligt vigtigt for kvinder

Mange kvinder oplever fysiske forandringer midt i livet. Forskning peger på, at én indsats kan få større betydning end andre.

Kan børn leve sundt uden kød? Forskningen giver svar

Flere forældre vælger plantebaseret kost til deres børn. Ny forskning kaster lys over, hvordan det påvirker børns sundhed.

Derfor påvirker julen kroppen længere end forventet

Julen opleves som en kort pause fra hverdagen, men for kroppen varer den ofte betydeligt længere.