AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: 110-årig Vincent deler sin simple hemmelighed til et langt liv

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Elektrolytter sælger som aldrig før - men hjælper de egentlig?

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: 6 frugter der kan hjælpe med at sænke din kræftrisiko, ifølge eksperter

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Så meget koffein gemmer der sig i din te og kaffe

Andre Artikler

7 personer i omkommet i drukneulykke – lig fundet på populær strand

Syv mennesker er fundet døde på to populære strande i Sydspanien.

Så billigt kan du bo: De 10 bedste lande for pensionister i 2025

At gå på pension i udlandet handler ikke længere kun om lavere leveomkostninger – det handler om livskvalitet,...

110-årig Vincent deler sin simple hemmelighed til et langt liv

En 110-årig mand afslører en overraskende enkel vane, der kan være nøglen til et langt og aktivt liv.

Kan du klare disse hjemme-tests? Sådan står det til med din aldring

Hvordan ældes din krop egentlig? Dit fysiske helbred handler ikke kun om, hvor mange år du har på...

7 personer i omkommet i drukneulykke – lig fundet på populær strand

Syv mennesker er fundet døde på to populære strande i Sydspanien.

Så billigt kan du bo: De 10 bedste lande for pensionister i 2025

At gå på pension i udlandet handler ikke længere kun om lavere leveomkostninger – det handler om livskvalitet,...

110-årig Vincent deler sin simple hemmelighed til et langt liv

En 110-årig mand afslører en overraskende enkel vane, der kan være nøglen til et langt og aktivt liv.