AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Forskning: Banan i smoothie kan sænke næringsoptaget

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Dette kan et dagligt indtag af bladgrønt gøre for din krop

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Den nålefri vægttabsmedicin kan blive tilgængelig allerede næste år

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Nogle atleter undervurderer deres mad- og drikkevalg - gør du også?

Andre Artikler

Forskning: Banan i smoothie kan sænke næringsoptaget

Ingredienserne i smoothies kræver en del omtanke for at få mest muligt ud af næringsstofferne.

Dette kan et dagligt indtag af bladgrønt gøre for din krop

Et dagligt indtag af bladgrønt spiller en større rolle i kostvaner, end mange er opmærksomme på.

Ekspert udpeger fællestræk i musik, der får lyttere i bedre humør

En bestemt melodi placerer sig øverst i en analyse over de sange, som kan gøre os mest glade.

Den nålefri vægttabsmedicin kan blive tilgængelig allerede næste år

En mulig ny behandling for overvægt og type 2-diabetes nærmer sig godkendelse, vil det blive Ozempic 2.0?

Forskning: Banan i smoothie kan sænke næringsoptaget

Ingredienserne i smoothies kræver en del omtanke for at få mest muligt ud af næringsstofferne.

Dette kan et dagligt indtag af bladgrønt gøre for din krop

Et dagligt indtag af bladgrønt spiller en større rolle i kostvaner, end mange er opmærksomme på.

Ekspert udpeger fællestræk i musik, der får lyttere i bedre humør

En bestemt melodi placerer sig øverst i en analyse over de sange, som kan gøre os mest glade.