AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Sund banankage opskrift – nem, svampet og uden dårlig samvittighed

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Fedt på denne kropsdel kan ifølge forskning styrke dit hjerte

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Svensk studie: Disse madvarer kan forsinke demens i årevis

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Hun vejede 325 kilo – i dag er hun uigenkendelig

Andre Artikler

Sund banankage opskrift – nem, svampet og uden dårlig samvittighed

Prøv denne sunde banankage – svampet, nem og fuld af fibre uden dårlig samvittighed.

Fedt på denne kropsdel kan ifølge forskning styrke dit hjerte

Ikke alt fedt på kroppen har samme effekt på helbredet. Forskere har fundet en overraskende forskel, hvoraf noget fedt er sundere end andet.

Blindhed kan nu forudsiges med ny teknologi – flere år i forvejen

Et nyt gennembrud i øjenforskningen viser, hvordan kunstig intelligens kan forudsige, hvem der risikerer at miste synet –...

Sådan kan 20-20-20-reglen gøre dine øjne mindre skærmtrætte

Mange af os tilbringer det meste af dagen foran en skærm, hvad enten det er computer, tablet eller...

Sund banankage opskrift – nem, svampet og uden dårlig samvittighed

Prøv denne sunde banankage – svampet, nem og fuld af fibre uden dårlig samvittighed.

Fedt på denne kropsdel kan ifølge forskning styrke dit hjerte

Ikke alt fedt på kroppen har samme effekt på helbredet. Forskere har fundet en overraskende forskel, hvoraf noget fedt er sundere end andet.

Blindhed kan nu forudsiges med ny teknologi – flere år i forvejen

Et nyt gennembrud i øjenforskningen viser, hvordan kunstig intelligens kan forudsige, hvem der risikerer at miste synet –...