AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Er du blevet ramt af norovirus? Her er, hvad du bør gøre

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Disse fødevarer giver ifølge læger oftest problemer med GLP-1 mediciner

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: 34-årig kvinde fik sundere kolesterol med disse kostændringer

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: En kostændring sænkede hendes kolesterol med 15 procent

Andre Artikler

Er du blevet ramt af norovirus? Her er, hvad du bør gøre

Et af vinterens mest smitsomme virus rammer lige nu uden varsel og spreder sig hurtigt i både familier og institutioner.

Disse fødevarer giver ifølge læger oftest problemer med GLP-1 mediciner

Flere danskere anvender GLP-1 medicin til vægttab, men mange opdager først undervejs, at bestemte fødevarer kan give kvalme, oppustethed og træthed.

Hospicesygeplejerske deler seks tegn på, at døden er få dage væk

Når livet nærmer sig sin afslutning, følger kroppen ofte nogle helt naturlige ændringer, som kan være gode for pårørende at kende.

Hvor tit skal du måle dit blodtryk? Her er eksperternes bedste råd

Regelmæssige hjemmemålinger af dit blodtryk kan opdage problemer langt tidligere end traditionelle lægebesøg.

Er du blevet ramt af norovirus? Her er, hvad du bør gøre

Et af vinterens mest smitsomme virus rammer lige nu uden varsel og spreder sig hurtigt i både familier og institutioner.

Disse fødevarer giver ifølge læger oftest problemer med GLP-1 mediciner

Flere danskere anvender GLP-1 medicin til vægttab, men mange opdager først undervejs, at bestemte fødevarer kan give kvalme, oppustethed og træthed.

Hospicesygeplejerske deler seks tegn på, at døden er få dage væk

Når livet nærmer sig sin afslutning, følger kroppen ofte nogle helt naturlige ændringer, som kan være gode for pårørende at kende.