AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Sænk blodtrykket på få minutter med disse enkle husmorråd

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: 10 madvarer du aldrig bør spise sammen med banan

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Forskere afslører: Disse to madvarer kan give dig mareridt

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Dette næringsstof kan styrke hukommelsen hos ældre

Andre Artikler

Sænk blodtrykket på få minutter med disse enkle husmorråd

Mange danskere kæmper med forhøjet blodtryk – og selvom lægebehandling er vigtig, kan små ændringer i hverdagen også...

10 madvarer du aldrig bør spise sammen med banan

Bananer er sunde, mættende og lette at have med i tasken – men vidste du, at visse madkombinationer...

Forskere afslører: Disse to madvarer kan give dig mareridt

Det er ikke kun din søvnrytme, der påvirker dine drømme – det gør din kost måske også. En...

Dette næringsstof kan styrke hukommelsen hos ældre

Kan noget så simpelt som mineralet kobber i maden hjælpe din hjerne med at holde sig skarp op...

Sænk blodtrykket på få minutter med disse enkle husmorråd

Mange danskere kæmper med forhøjet blodtryk – og selvom lægebehandling er vigtig, kan små ændringer i hverdagen også...

10 madvarer du aldrig bør spise sammen med banan

Bananer er sunde, mættende og lette at have med i tasken – men vidste du, at visse madkombinationer...

Forskere afslører: Disse to madvarer kan give dig mareridt

Det er ikke kun din søvnrytme, der påvirker dine drømme – det gør din kost måske også. En...