AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Disse 5 fødevarer hjælper dig med at bekæmpe hverdagens stress

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: 10 udbredte myter om vegetarisk kost

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Her er de 5 største projekter, som skal sikre fremtidens drikkevand

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: 10 fantastiske fordele ved græsk yoghurt, du bør kende

Andre Artikler

Disse 5 fødevarer hjælper dig med at bekæmpe hverdagens stress

Hverdagen kan være overvældende, men med den rette kost kan du finde ro i kaosset.

10 udbredte myter om vegetarisk kost

Vegetarisk mad bliver mere og mere populært, men med populariteten følger også mange myter.Nogle tror, at en...

Ny forskning afslører: Diabetespatienter kan undgå unødvendige konsultationer

Personer med diabetes kan i mange tilfælde undvære den årlige screening.

Sådan ser en god nats søvn ud

Forskere fra Adelaide Institute for Sleep Health, Flinders University i Australien er kommet med en forklaring på, hvordan en optimal nat søvn forløber.

Disse 5 fødevarer hjælper dig med at bekæmpe hverdagens stress

Hverdagen kan være overvældende, men med den rette kost kan du finde ro i kaosset.

10 udbredte myter om vegetarisk kost

Vegetarisk mad bliver mere og mere populært, men med populariteten følger også mange myter.Nogle tror, at en...

Ny forskning afslører: Diabetespatienter kan undgå unødvendige konsultationer

Personer med diabetes kan i mange tilfælde undvære den årlige screening.