Under ledelse af Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, har danske forskere undersøgt blodprøver fra 381 voksne, som havde deltaget i et klinisk forsøg finansieret af Europa-Kommissionen.
Fokus var at se på, om god kost kan hjælpe med at fastholde en lavere kropsvægt.
Her fandt de, at hvis deltagerne fra otte europæiske lande havde et forhøjet indhold af et bestemt PFAS-kemikalie, PFOA, i blodet, tog de på i vægt – på trods af de diæter, de fulgte i det kliniske forsøg.
PFOA findes ofte i forurenet drikkevand og fødevarer og har længe været forbudt at anvende.
Læs også: 10 udbredte myter om vegetarisk kost
Tidligere vist lignende hos børn
Det viste sig i undersøgelsen at de deltagere med mest PFOA i blodet, efter et års opfølgning, ikke kun havde svært ved at holde vægten – de havde i gennemsnit taget omkring fem kilo mere på end dem med lav eksponering.
“Vi har tidligere vist, at børn med øgede PFAS-koncentrationer i blodet har en tendens til at tage på i vægt og udvikle højere niveauer af kolesterol i blodet”, siger Philippe Grandjean i en pressemeddelelse, som har forsket i de menneskelige sundhedsvirkninger af PFAS i flere lande og befolkninger, herunder børn, de seneste 15 år.
“I det nye studie fokuserede vi på voksne, der deltog i en eksperimentel undersøgelse af forskellige diæters betydning for at forhindre vægtøgning. Det viste sig, at PFAS havde større betydning end kosten”.
Overvægt skyldes ikke kun kost og inaktivitet
Resultaterne øger bekymringen for, at miljøforurening kan påvirke stofskiftet, så vi har en uønsket tendens til at tage på i vægt.
Læs også: Ny forskning afslører: Diabetespatienter kan undgå unødvendige konsultationer
“Vores undersøgelse tilføjer nye indicier for, at overvægt ikke kun handler om mangel på fysisk aktivitet og usunde spisevaner – PFAS mistænkes i stigende grad for at være en medvirkende faktor”, siger Philippe Grandjean.
Arne Astrup, direktør og professor i Novo Nordisk Fonden og leder af afdelingen for overvægt og ernæring, var leder af det europæiske projekt Diogenes, som blodprøver og data i den nye undersøgelse kommer fra.
Han mener at årsagen til, at flere og flere overspiser og udvikler en overvægtig tilstand er dårligt forstået, og at vi må erkende, at hormonforstyrrende stoffer så som PFOA i vores miljø meget vel kan have en skadelig påvirkning af kroppens appetitregulering og dermed være en medvirkende årsag til overvægt og fedme.
“Det er jo utrolig vigtigt at få identificeret sådanne faktorer, også da denne nye viden kan bidrage til at afstigmatisere personer, der lever med svær overvægt. Der er nu endnu en god grund til en effektiv indsats til at reducere eller fjerne PFAS fra vores miljø”, siger Arne Astrup.
Læs også: Drop medicinen: Sådan kan crossfit forbedre dit helbred
Undersøgelsen er publiceret i Obesity og kan læses her.
Artiklen er baseret på informationer fra Pensionist og Ritzau.
Læs også: Eksperternes bedste råd afsløret: Slip af med akne én gang for alle