Denne bestemte type fødevarer kan være kræftfremkaldende

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du spiser med al sandsynlighed denne type mad, der ifølge forskere er så kræftfremkaldende.

Du har set advarslerne om, hvor farligt produktet er hundredevis af gange efterhånden, da de er printet på tobaksvarer i det meste af Europa.

Men ifølge et hold forskere fra Imperial’s School of Public Health burde en lignende advarsel også være på pakkerne af mad, der falder ind under en bestemt kategori.

Det konkluderer de efter et større studie af folks sundhed og spisevaner.

De skadelige madvarer

De såkaldte ultraprocesserede fødevarer er den sidste kategori indenfor forarbejdet mad.

Læs også: Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

Det er typisk fødevarer, der indeholder en stor mængde af tilsætningsstoffer, der bl.a. bruges til at påvirke holdbarhedstiden eller ændre på smagen af produkterne.

Det er især noget, som vi kender for varer som færdigretter og sodavand. Men nogle typer af langtidsholdbart brød og forskellige typer af pålæg er også på listen over skadelig kost.

[irp]

Livmoderen er særligt udsat

Selv når forskerne fjernede faktorer som BMI, vægt, rygning og aktivitetsniveau var resultatet chokerende for holdet.

De fandt frem til, at hvis ens forbrug af ultraforarbejdet mad og drikke steg med 10%, så steg ens risiko for kræft med omkring 2%.

Læs også: Derfor kan din vægt stige, når du bruger Ozempic

Skræmmende tal viste dog, at chancen for, at kvinder kunne udvikle kræft i livmoderen steg med hele 19% udover de 2% for andre typer af den alvorlige sygdom.

Mindre pizza foran flimmeren, flere gulerødder

Der findes dog kritiske røster overfor undersøgelsen.

De peger på, at selvom forskerholdet har taget højde for at ekskludere andre faktorer end madindtaget i deres undersøgelse, så har de ikke kigget på andre mønstre i deltagernes spisevaner.

Det mener kritikkere er et problem, da et iøjnefaldende element i deltagernes kostpyramide er grøntsager eller mangel på samme.

Læs også: Sådan tolker du dine kolesteroltal og bruger dem til at vurdere din sundhed

Deltagerne har nemlig haft en relativt uvarieret kost, der kan være (med)skyldig i den øgede kræftrisiko.

Artiklen er baseret på informationer fra Pensionist.

[irp]
[irp]

Læs også: Kvinden oplevede store ændringer efter en uge uden koffein

Andre Artikler

Videnskaben forklarer, hvorfor en dårlig nats søvn påvirker din dag

Vi har alle prøvet det – morgener, hvor hovedet føles som vat, tankerne kører i ring, og selv...

Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

En række fødevarer, livsstilsvalg og kosttilskud kan understøtte kroppens egen GLP1-aktivitet, som spiller en central rolle for appetitregulering...

Derfor kan din vægt stige, når du bruger Ozempic

Enkelte oplever vægtstigning under eller efter brug af Ozempic, selvom mange typisk taber sig på behandlingen.Flere faktorer...

Sådan tolker du dine kolesteroltal og bruger dem til at vurdere din sundhed

En sund balance mellem dine kolesteroltyper kan være afgørende for dit hjerte.Med enkle målinger og justeringer i...

Videnskaben forklarer, hvorfor en dårlig nats søvn påvirker din dag

Vi har alle prøvet det – morgener, hvor hovedet føles som vat, tankerne kører i ring, og selv...

Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

En række fødevarer, livsstilsvalg og kosttilskud kan understøtte kroppens egen GLP1-aktivitet, som spiller en central rolle for appetitregulering...

Derfor kan din vægt stige, når du bruger Ozempic

Enkelte oplever vægtstigning under eller efter brug af Ozempic, selvom mange typisk taber sig på behandlingen.Flere faktorer...