Er mælk farligt for kvinder? Svensk studie vækker debat

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt svensk studie antyder en mulig sundhedsrisiko for kvinder, når de drikker mælk. Dog er eksperter uenige om, hvorvidt alarmklokkerne bør ringe.

Mælk har længe været hyldet som en uundværlig del af en sund kost, men et nyt svensk studie har skabt overskrifter ved at påpege en potentiel sammenhæng mellem kvinders mælkeindtag og øget risiko for sygdom.

Mens nogle eksperter finder resultaterne interessante, advarer andre mod at drage forhastede konklusioner.

Studiets fund

Studiet, der har fulgt omkring 60.000 kvinder og 40.000 mænd over 30 år, viser, at risikoen for hjertesygdomme stiger i takt med mælkeindtaget hos kvinder.

For eksempel fandt forskerne, at:

  • 2 glas mælk om dagen øger risikoen med 5 %.
  • 3 glas mælk om dagen øger risikoen med 12 %.
  • 4 glas mælk om dagen øger risikoen med 21 %.

Interessant nok fandt forskerne ikke den samme sammenhæng hos mænd eller ved indtagelse af fermenterede mejeriprodukter som ost og yoghurt.

LÆS OGSÅ: Sandheden om plantedrikke – er de sunde?

Eksperternes vurdering

Ifølge Jens Rikardt Andersen, speciallæge og lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er resultaterne bemærkelsesværdige, men ikke nødvendigvis alarmerende:

“Sammenhængen er overraskende og interessant, men jeg vil ikke fraråde nogen at drikke mælk på det her grundlag”, forklarer han til Videnskab.dk.

Han understreger, at studiet har begrænsninger.

Forskerne har eksempelvis ikke taget højde for alle faktorer, der kan påvirke resultatet, såsom kostvaner, genetik og livsstil.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Julehygge med lakrids kan koste helbredet dyrt – så meget må du spise

LÆS OGSÅ: Danske måltidskasser lever ikke op til de officielle kostråd

Andre Artikler

5 måder at holde din hjerne skarp hele livet

En dansk hjerneforsker afslører, hvordan du kan holde din hjerne sund og skarp med enkle øvelser.

Din søde tand kan øge risikoen for at udvikle disse sygdomme

Mennesker med en præference for slik har en højere risiko for at udvikle visse sygdomme, ifølge forskning fra University of Surrey.

Denne grøntsag kan muligvis bruges i behandlingen af diabetes

Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at en specifik grøntsag potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.

Ny national strategi: Sådan vil Danmark håndtere fremtidige epidemier

Tæt samarbejde og tydelig ansvarsfordeling er hovedelementer i en ny national strategi for håndtering af fremtidige epidemier.

5 måder at holde din hjerne skarp hele livet

En dansk hjerneforsker afslører, hvordan du kan holde din hjerne sund og skarp med enkle øvelser.

Din søde tand kan øge risikoen for at udvikle disse sygdomme

Mennesker med en præference for slik har en højere risiko for at udvikle visse sygdomme, ifølge forskning fra University of Surrey.

Denne grøntsag kan muligvis bruges i behandlingen af diabetes

Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at en specifik grøntsag potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.