Nyt studie: Derfor er dit barn kræsent.

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Er dit barn kræsent? Så er det måske ikke din skyld!

Har du kæmpet med at få broccoli eller fisk på tallerkenen hos dit barn uden held? Så kan du finde trøst i et nyt britisk studie.

Tvillingestudier afslører tendenser

For at undersøge sammenhængen mellem gener og kræsenhed, analyserede forskerne 4.800 enæggede og tveæggede tvillinger.

Der blev samlet data fra børnene over flere aldre – fra 16 måneder til 13 år – og resultaterne var klare: Generne spiller en betydelig rolle, især efter 3-årsalderen.

Ifølge forskningen forklarer generne omkring 60% af kræsenheden hos spædbørn.

Læs også: 10 udbredte myter om vegetarisk kost

Denne andel stiger til 74-84% mellem 3 og 13 år.

Det betyder, at selvom miljøet har en vis indflydelse, er den genetiske arv den største faktor bag kræsenhed.

Tidlig indsats kan gøre en forskel

Selvom kræsenhed primært er genetisk, betyder det ikke, at forældre er helt uden indflydelse.

Ifølge forskerne bag studiet er der “vinduer” i barnets udvikling, hvor miljøet spiller en større rolle.

Læs også: Her er de 5 største projekter, som skal sikre fremtidens drikkevand

Christine Helle, lektor ved Universitetet i Agder, tidligere overlæge og speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, forklarer, at det er mest effektivt at introducere en varieret kost, før barnet fylder 2 år.

I denne tidlige fase kan forældrenes indsats have størst indflydelse.

Forskerne understreger også, at børn ofte skal eksponeres for nye fødevarer mange gange, før de accepterer dem.

Dette kan kræve tålmodighed, men det kan betale sig på længere sigt.

Læs også: 10 fantastiske fordele ved græsk yoghurt, du bør kende

Er kræsenhed en evolutionær fordel?

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor børn ofte er skeptiske over for nye madvarer?

Ifølge forskerne kan kræsenhed faktisk have haft en evolutionær fordel.

Når små børn begynder at bevæge sig væk fra deres forældre, er det en naturlig sikkerhedsforanstaltning ikke bare at putte alt i munden.

Men mens denne forsigtighed kan have været praktisk i fortiden, kan den i dag skabe frustration ved middagsbordet.

Læs også: Lær at spotte ultraforarbejdede fødevarer på et øjeblik

Heldigvis er de fleste børn ikke kræsne hele livet – kræsenhed aftager ofte i teenageårene, hvor sociale faktorer som venner og oplevelser spiller en større rolle.

Hvad kan du gøre?

  1. Start tidligt: Introducer en varieret kost, før barnet fylder 2 år.
  2. Vær tålmodig: Eksponer dit barn for nye fødevarer gentagne gange, uden at presse dem.
  3. Undgå konflikter: Skab et positivt miljø ved måltiderne.
  4. Søg støtte: Hvis kræsenheden bliver et alvorligt problem, kan professionel rådgivning hjælpe.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Ulovligt salg sker i mere end hver tredje forretning

Andre Artikler

10 udbredte myter om vegetarisk kost

Vegetarisk mad bliver mere og mere populært, men med populariteten følger også mange myter.Nogle tror, at en...

Ny forskning afslører: Diabetespatienter kan undgå unødvendige konsultationer

Personer med diabetes kan i mange tilfælde undvære den årlige screening.

Sådan ser en god nats søvn ud

Forskere fra Adelaide Institute for Sleep Health, Flinders University i Australien er kommet med en forklaring på, hvordan en optimal nat søvn forløber.

Er der fundet PFAS i din kommune? Få svaret her

De sidste fire år er der blevet taget over 15.000 miljøprøver for PFAS rundt omkring i Danmark. Her er resultaterne.

10 udbredte myter om vegetarisk kost

Vegetarisk mad bliver mere og mere populært, men med populariteten følger også mange myter.Nogle tror, at en...

Ny forskning afslører: Diabetespatienter kan undgå unødvendige konsultationer

Personer med diabetes kan i mange tilfælde undvære den årlige screening.

Sådan ser en god nats søvn ud

Forskere fra Adelaide Institute for Sleep Health, Flinders University i Australien er kommet med en forklaring på, hvordan en optimal nat søvn forløber.