Disse 5 trends vil ændre, hvad vi spiser i fremtiden

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Her er 5 bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år

Clarissa Schwab er professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet og forsker i, hvordan man kan bruge bakterier til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.

Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.

Hun mener, at vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.

Det skriver Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse.

Læs også: 10 fødevarer, der gør underværker for din hjerne

De 5 bioteknologiske trends

1: Avanceret fermentering

Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer.

Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.

2: Personliggjort mad

Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom.

Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.

Læs også: Advarsel mod sygelige kosttrends i det nye år

3: Mindre kemi og industriel forarbejdning

Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering.

Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.

4: Funktionelle fødevarer

Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier.

Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte. 

Læs også: Disse 5 morgenmåltider bør du undgå - én af dem vil chokere dig!

5: Klimavenlige produktionsmetoder

Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der i dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Denne fødevare kan beskytte dig mod forkølelse og influenza

Andre Artikler

Bruger du Ozempic? Her er det skjulte helbredsproblem, forskere advarer om

Vægttabsmedicin som Ozempic har taget verden med storm, men ny forskning peger på en potentiel bivirkning, som få kender til.

Med hvilken hastighed tænker en person? Langsommere end du måske tror

Den menneskelige hjernes kapacitetDen menneskelige hjerne modtager over en milliard bits sensoriske data hvert sekund. Alligevel er vores...

Disse 5 tiltag kan mindske din risiko for demens

Op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges ved at foretage ændringer i livsstilen.

Fremtidens kræftbehandling: Sådan skal Kræftplan V forbedre livet for patienter

Tidligere i dag har Sundhedsstyrelsen præsenteret et nyt fagligt oplæg med 11 anbefalinger, der særligt har fokus på at sikre et godt liv med og efter kræft.

Bruger du Ozempic? Her er det skjulte helbredsproblem, forskere advarer om

Vægttabsmedicin som Ozempic har taget verden med storm, men ny forskning peger på en potentiel bivirkning, som få kender til.

Med hvilken hastighed tænker en person? Langsommere end du måske tror

Den menneskelige hjernes kapacitetDen menneskelige hjerne modtager over en milliard bits sensoriske data hvert sekund. Alligevel er vores...

Disse 5 tiltag kan mindske din risiko for demens

Op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges ved at foretage ændringer i livsstilen.