Vi ved alle, at mælk styrker knoglerne, og gulerødder hjælper vores øjne. Men hvad med hjernen?
“Mad er grundlæggende vigtigt for hjernens sundhed, fordi vores hjerner bogstaveligt talt drives af næringsstoffer”, siger Lisa Mosconi, neuroforsker og direktør for Weill Cornell Women’s Brain Initiative.
Hun forklarer, at hjernen er afhængig af specifikke næringsstoffer for at fungere optimalt – især gennem barndommen, hvor den udvikler sig i rekordtempo.
Her er en dybdegående guide til nogle af de bedste fødevarer, og hvordan du kan gøre dem til en del af din families daglige kost.
Læs også: 3 gode råd til at holde frugt og grønt frisk længere
1. De små mirakler fulde af vitamin C
Bær som blåbær, brombær og hindbær er ikke kun søde og saftige – de er også en kraftfuld kilde til vitamin C.
Dette antioxidant bekæmper skader på celler og understøtter dannelsen af neurotransmittere, som er afgørende for hjernens kommunikation.
Tips til tilberedning:
Prøv at drysse bær udover din yoghurt eller dyppe dem i mørk chokolade for en lækker snack, eller lav en hjemmelavet sorbet med frosne bær, lidt citronjuice og en smule honning.
2. Søde humørforstærkere
Blommer er rige på tryptofan, en aminosyre, der hjælper med produktionen af serotonin – kroppens lykkestof.
Læs også: Boost din naturlige kollagenproduktion med disse 10 madvarer
Dette kan forbedre humøret og fremme god søvn, som hjernen har brug for til restitution.
Tips til tilberedning:
Purér tørrede blommer som en sød topping til yoghurt, eller skær dem i halve og tilføj lidt nøddesmør for en lækker og nærende snack.
3. Den søde kartoffel
Denne alsidige rodfrugt er rig på vitamin A, som er vigtig for hjernens funktion og udvikling.
Søde kartofler er også naturligt søde, hvilket gør dem til en favorit hos børn.
Læs også: Drop fitnesscentret: Her er den hurtigste vej til vægttab
Tips til tilberedning:
Bag dem som sprøde fritter, mos dem med lidt smør eller lav små pandekager af dem.
4. Styrkende fedtstoffer
Hjernen består af over 50 % fedt, og især omega-3-fedtsyrer som DHA spiller en nøglerolle i opbygningen af nerveceller.
DHA findes i kolde vandfisk som laks, makrel og sild.
Tips til tilberedning:
Prøv en hjemmelavet version af fiskepinde ved at panere fiskefileter med knuste nødder og brødkrummer, og derefter stege dem. Alternativt kan du begynde med mildere fisk, såsom torsk.
Læs også: Denne vitaminrige frugt kan booste dit immunforsvar og hjælpe med vægttab
Ved at eksperimentere med forskellige retter og inddrage hele familien, kan I sammen opdage glæden ved mad, der ikke kun smager godt, men også gør godt.
Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.
Læs også: Forskning afslører grøntsagerne, der slanker og feder mest