Hvis du nyder en skål almindelig yoghurt om morgenen, er tilføjelse af en skefuld honning en lækker måde at søde din yndlingsmorgenmad på.
Det understøtter også de probiotiske kulturer i det populære fermenterede mejeriprodukt, ifølge to nye undersøgelser fra University of Illinois.
“Vi var interesserede i den kulinariske kombination af yoghurt og honning, som er almindelig i middelhavskosten, og hvordan det påvirker mave-tarm-mikrobiomet”, sagde Hannah Holscher, lektor ved Institut for Fødevarevidenskab og Human Ernæring, en del af College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences i Illinois.
Derudover er hun medforfatter på de to undersøgelser, som begge er publiceret i ‘The Journal of Nutrition’.
Læs også: Kickstart det nye år med en sund og lækker morgenmadsrutine
Yoghurts velkendte virkning
Græsk yoghurt og anden yoghurt indeholder probiotiske stammer såsom Bifidobacterium animalis ud over konventionelle yoghurtstarterkulturer.
Forbrug af visse probiotika kan fremme fordøjelsessundheden og regelmæssig afføring, og det kan have en positiv effekt på humør og kognition.
“Enzymerne i vores mund, mave og tarme hjælper med fordøjelsen og letter optagelsen af næringsstoffer, men de reducerer også mikrobernes levedygtighed. Det er fantastisk, når det er patogener, men ikke nødvendigvis, når det kommer til gavnlige bakterier”, sagde Hannah Holscher.
“Vi ønskede at se, om honning kunne hjælpe probiotiske bakterier med at overleve i tarmen”.
Læs også: Margarine vs. smør – hvad er bedst for dig?
Toppingens gavn
Forskerne gennemførte også en mindre opfølgningsundersøgelse med 36 deltagere, der indtog en tredje fødevare, yoghurt med sukker.
Forskerne fandt også ud af, at en kombinationen af yoghurt med honning bevarede mest probiotika, men der var ingen effekter på sundhedsforanstaltningerne.
“Vi fandt ud af, at en spiseskefuld honning i en portion yoghurt hjælper med at understøtte probiotisk overlevelse. Vi skal dog huske på, at honning er tilsat sukker, og de fleste skal være opmærksomme på mængden af sukker i deres kost for at opretholde en sund kropsvægt”, sagde Hannah Holscher.
“Men at tilføje en lille smule honning til usødet yoghurt er en passende mængde”.
Læs også: Denne populære ost kan booste din hjernefunktion
Du kan også tilføje toppings til din yoghurt og understøtte tarmsundheden og mikrobiomet ved at få flere fibre i din kost.
For eksempel kan du tilføje bær og frø eller nødder og dryppe lidt honning ovenpå.
Artiklen er baseret på informationer fra Pensionist og Science Daily.
Læs også: De 5 bedste olier til stegning