Type 2-diabetes er ikke længere en fremmed sygdom for Grønland, hvor sygdommens forekomst er eksploderet siden 1960’erne.
For en særlig gruppe inuitter – omkring fire procent af Grønlands befolkning – ser problemet dog ud til at være langt mere komplekst.
En genetisk mutation i TBC1D4-genet giver denne gruppe en ekstremt høj risiko for at udvikle diabetes.
Ifølge ny forskning fra Københavns Universitet er der dog en bestemt løsning, som kan være særlig gavnlig, da medicin ikke virker efter hensigten og i værste fald kan gøre mere skade end gavn.
Læs også: Derfor skal du tømme tarmen, inden du snører løbeskoene
Det skriver de i en pressemeddelelse.
En skjult trussel
Forskning offentliggjort i tidsskriftet Nature Metabolism viser, at den genetiske mutation, som findes udelukkende blandt inuitter i Grønland og det nordlige Canada, forårsager insulinresistens i musklerne.
Dette betyder, at musklerne har svært ved at optage sukker fra blodet, selv når insulin er til stede. Resultatet er en dramatisk øget risiko for type 2-diabetes.
“Det særligt unikke er, at insulinresistens typisk ikke kun er til stede i musklerne, men også i leveren, fedtvævet og andre organer og celler. Men for bærere af denne genvariant findes resistensen kun i musklerne, hvilket er uden fortilfælde”, forklarer professor Jørgen Wojtaszewski fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring i pressemeddelelsen.
Læs også: Derfor hoster du stadig, selvom du ikke er syg
Hvorfor hjælper medicin ikke?
Konventionelle diabetesmediciner, som typisk sænker blodsukkerniveauet ved at reducere sukkerproduktionen i leveren, er ineffektive – og potentielt farlige – for denne særlige gruppe.
Mutationen medfører ikke forhøjet blodsukker i faste tilstande, og derfor kan medicin, der sænker blodsukkeret yderligere, resultere i livstruende lavt blodsukker.
En anden form for medicin
Til trods for de dystre udsigter afslører forskningen også en opmuntrende mulighed: Motion.
I studiet testede forskerne effekten af en times moderat fysisk aktivitet på personer med mutationen.
Læs også: Sådan styrker du hele kroppen derhjemme
Resultaterne var klare – selv en enkelt træningssession øgede insulinfølsomheden i musklerne.
“Dette indikerer stærkt, at muskelaktivitet gennem fysisk træning kan reducere risikoen for type 2-diabetes hos bærere af genvarianten”, siger Jørgen Wojtaszewski.
Han understreger dog, at det kræver regelmæssig motion for at opretholde den beskyttende effekt.
Fremtidens forskning
Den nye forskning skaber håb om en bedre forståelse af ikke blot diabetes hos inuitterne, men også af type 2-diabetes generelt.
Læs også: Denne kropstype gør det nemmest at mestre hulahopringen
Samtidig understreger den vigtigheden af livsstilsændringer i bekæmpelsen af sygdommen – noget, der gælder for os alle, men især for dem, der bærer denne genetiske mutation.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: 10 overraskende årsager til tør hud – og hvordan du kan undgå dem