Beroligende medicin givet ved tvang er en akut foranstaltning, som bliver brugt til behandling af patienter, som er svært urolige.
Det kan være nødvendigt i situationer, hvor læger og plejepersonale ikke kan berolige patienten på andre, mindre indgribende måder.
På verdensplan er det omkring 10 % af voksne med psykiatriske lidelser, som i løbet af deres sygdomsforløb modtager beroligende medicin med tvang.
For de indlagte på psykiatriske afdelinger er tallet 25,6 %.
Læs også: 13 naturlige måder at reducere angst på
Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Vigtigt at undersøge, hvorfor der er ulighed
Studiet, foretaget af Syddansk Universitet, viser, at personer med minoritetsetnisk baggrund oftere får beroligende medicin med tvang på de voksenpsykiatriske afdelinger, end personer med majoritetsetnisk baggrund.
Dog giver studiet ikke tydelige forklaringer på, hvorfor der er denne etniske ulighed. Det skal undersøges nærmere, mener forskerne.
“Der kan være forskellige forklaringer på forskellen. Måske er patienterne mere syge, før de kommer i kontakt med sundhedsvæsenet”, siger Ole Schjerning, overlæge ved Psykiatrisk Afdeling i Middelfart, i pressemeddelelsen og fortsætter:
Læs også: Sådan påvirker sociale medier din hjerne
“Det kan også være en kulturel forskel i udtrykket af følelser, som gør at vi tolker patienternes adfærd som udtryk for, at de er forpinte eller svært urolige”.
Ole Schjerning og Martin Locht Pedersen, ph.d.-studerende ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU, og Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart, er enige om, at det er godt, at der er kommet opmærksomhed på uligheden.
“Vi skal kunne tage højde for patienternes kulturelle og etniske forskelligheder og perspektiver på sundhed og sygdom. Vi som sundhedsprofessionelle skal vide mere, og vi skal være kritisk bevidste om det ulige magtforhold, der er mellem patienterne og de sundhedsprofessionelle”, siger Martin Locht Pedersen i pressemeddelelsen.
Han mener, der er behov for yderligere forskning på området med det formål at fremme lighed i sundhedsvæsenet og reducere brugen af beroligende medicin med tvang.
Læs også: 10 tegn på, at du måske lider af FOMO
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: 10 måder til at få motivationen tilbage