Vegetarisk mad bliver mere og mere populært, men med populariteten følger også mange myter.
Nogle tror, at en plantebaseret kost automatisk er sund, mens andre mener, at man slet ikke kan få de nødvendige næringsstoffer uden kød.
I denne artikel afliver vi 10 af de mest udbredte myter.
Myte 1: Plantebaserede diæter er altid sunde
En vegetarisk kost kan være sund, men det kommer an på, hvad du spiser.
Læs også: Disse 5 fødevarer hjælper dig med at bekæmpe hverdagens stress
Bare fordi noget er plantebaseret, betyder det ikke, at det er sundt. For eksempel kan chips være vegetariske, men de er næppe nærende.
Derudover indeholder nogle køderstatninger høje mængder salt og tilsætningsstoffer, som også kan bidrage til usunde madvaner.
Myte 2: Vegetarisk mad sikrer vægttab
Det betyder ikke nødvendigvis, at du taber dig, når du spiser en plantebaseret kost.
Som med enhver anden kost er det vigtigere at have en sund balance og være opmærksom på kalorierne.
Læs også: Her er de 5 største projekter, som skal sikre fremtidens drikkevand
Der findes dog studier, som viser, at plantebaserede diæter kan hjælpe med vægttab, men det kræver stadig fokus på portionsstørrelse og næringsindhold.
Myte 3: Vegetarer får ikke nok protein
Det er én af de mest udbredte myter.
Men sandheden er, at der findes mange plantebaserede proteinkilder såsom linser, bønner, tofu, æg og endda grøntsager som spinat og broccoli.
Selv atleter kan nemt få deres daglige proteinbehov dækket gennem en varieret vegetarisk kost.
Læs også: 10 fantastiske fordele ved græsk yoghurt, du bør kende
Myte 4: Man kan ikke opbygge muskler uden kød
Denne myte hænger sammen med den forrige.
Plantebaserede proteinkilder som quinoa, chiafrø og edamame er lige så effektive til muskelopbygning som animalske proteiner, så længe kosten er velbalanceret.
Myte 5: Vegetarer kan ikke få B12-vitamin
Det er korrekt, at B12 primært findes i animalske produkter, men vegetarer kan få det gennem æg og mælkeprodukter.
Derudover er der B12-berigede produkter som plantebaserede drikke og kosttilskud, som sikrer det nødvendige indtag.
Læs også: Lær at spotte ultraforarbejdede fødevarer på et øjeblik
Myte 6: Soja øger risikoen for brystkræft
Der er ingen overbevisende evidens for, at soja øger risikoen for brystkræft.
Tværtimod peger studier på, at soja kan reducere risikoen, især blandt kvinder, der spiser det regelmæssigt.
Tidligere frygt blev skabt på baggrund af dyreforsøg, men mennesker optager soja anderledes end gnavere.
Myte 7: Gravide har brug for kød
Gravide kan sagtens få de nødvendige næringsstoffer fra en plantebaseret kost, hvis den er velplanlagt.
Læs også: Ulovligt salg sker i mere end hver tredje forretning
Næringsstoffer som jern, omega-3 og B12 kan sikres gennem tilskud og berigede fødevarer, hvilket gør det muligt for vegetarer at have en sund graviditet uden kød.
Myte 8: Plantebaseret mad er dyrt
Det er rigtigt, at nogle køderstatninger kan være dyre, men en simpel vegetarisk kost med linser, bønner, ris og grøntsager kan faktisk være meget billigere end en kost med kød.
At købe sæsonens friske råvarer kan også holde omkostningerne nede.
Myte 9: Børn kan ikke vokse ordentligt på en vegetarisk kost
Der er ingen belæg for, at børn ikke kan få alle deres næringsstoffer fra en plantebaseret kost. Den skal bare være varieret.
Myte 10: Det er svært at få nok jern som vegetar
Selvom jern fra planter optages mindre effektivt end fra kød, kan vegetarer få nok jern gennem fødevarer som spinat, linser, quinoa og græskarkerner.
Ved at kombinere jernrige fødevarer med C-vitamin, eksempelvis citroner, kan optagelsen forbedres markant.
Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.