110.000 personer, svarende til omkring 40 procent, af dem, der har diabetes i Danmark, kan slippe for årligt at se deres diabetesbehandler for at få tjekket deres fødder.
Risikoen for, at de har problemer med fødderne som følge af deres diabetes og udvikler komplicerede fodsår, der kan føre til amputation, er nemlig stort set ikke eksisterende eller meget lille.
Det viser ny forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen, som Region Hovedstaden skriver i en pressemeddelelse.
Bedre prioritering i sundhedsvæsnet
På den baggrund lægger hospitalet op til at indføre et nyt screeningsinterval på hvert tredje år frem for hvert år for patienter i den lave risiko.
Læs også: Forskere afslører: Kolesterol kan spille en skjult rolle i din hjernes sundhed
Den nye forskning udfordrer dermed nationale og internationale retningslinjer, som anbefaler, at alle med diabetes får screenet deres fødder hvert år.
“Vi skal turde udfordre vores vaner og kliniske praksis, så vi undgår at udføre undersøgelser og behandlinger i sundhedsvæsenet, som ikke giver mening, eller har meget lav værdi”, siger direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen, professor Magnus T. Jensen i pressemeddelelsen og fortsætter:
“Det store antal fodscreeninger, der foregår i dag, er blot ét eksempel ud af mange i sundhedssektoren, som vi med god samvittighed kunne reducere betragteligt i antal”
Til gengæld vil der være mere tid til, at personer i høj risiko for at få et fodsår kan følges tættere, understreger Magnus T. Jensen.
Læs også: 10 udbredte myter om vegetarisk kost
Formanden for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), hilser initiativet fra Steno Diabetes Center Copenhagen velkomment.
Han lægger op til endnu flere eksempler på nytænkning i sundhedsvæsenet:
“Det er det, vi har brug for: At vi i sundhedsvæsenet vælger klogt, når det gælder borgernes tid og helbred. Vi skal nedsætte antallet af fysiske konsultationer, så vi skaber plads til de mennesker, der virkelig har brug for at komme på hospitalet og lader dem, der ikke har brug for at komme, blive hjemme” siger Lars Gaardhøj i pressemeddelelsen.
Utilstrækkelig evidens
Indfører man i hele Danmark det nye screeningsinterval, vil sundhedsvæsenet kunne reducere antallet af fodscreeninger med over 220.000 over en treårig periode.
Læs også: Drop medicinen: Sådan kan crossfit forbedre dit helbred
Det viser studiet fra Steno Diabetes Center Copenhagen, der i dag er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diabetes, Obesity and Metabolism.
Konstitueret chef for Klinisk Translationel Forskning på Steno Diabetes Center Copenhagen, overlæge, professor, formand for Dansk Diabetes Database og medforfatter bag det netop publicerede studie Peter Rossing vurderer, at mange guidelines for behandling i sundhedsvæsenet er baseret på utilstrækkelig evidens:
“Vi skal bruge data til at kvalificere vores kliniske retningslinjer, som i nogle tilfælde bygger på svag evidens. Det er for eksempel tilfældet med intervallet for fodscreeninger for personer med diabetes”, siger Peter Rossing i pressemeddelelsen og fortsætter:
“Vores studie er et eksempel på, at vi med data kan opkvalificere vores behandling fra at være generel og uden betydning for mange til at være gavnlig for dem, der faktisk har brug for undersøgelserne”.
Læs også: Eksperternes bedste råd afsløret: Slip af med akne én gang for alle
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Lær at spotte ultraforarbejdede fødevarer på et øjeblik