Grøntsager er en vigtig del af en sund kost, men nogle er bedre end andre, når det gælder næringsindhold og sundhedsmæssige fordele.
Ernæringseksperten Rhiannon Lambert, forfatter til bogen The Science of Plant-Based Nutrition, har opstillet en liste med de bedste grøntsager, som giver dig mest mulig sundhed.
1. Den klassiske grønne
Broccoli er en sand supergrøntsag, rig på C- og K-vitamin, som styrker immunforsvaret og knoglerne.
Den indeholder også masser af fibre, folat og kalium, som gavner både hjerte og fordøjelse.
Læs også: Så bekymret skal du være for arsen i dine ris
Broccoli er desuden kendt for sin antiinflammatoriske effekt på grund af den svovlrige forbindelse sulforaphane.
2. Den sprøde
Grønkål er en klassisk superfood med højt indhold af A-, C- og K-vitamin, calcium og jern.
Disse næringsstoffer styrker øjnene, knoglerne og huden, og grønkål har også antiinflammatoriske egenskaber.
3. De farverige
Uanset om du vælger rød, gul eller grøn, er peberfrugter en fantastisk kilde til C-vitamin, der booster immunforsvaret og fremmer hudens heling.
Læs også: Forskning afslører: Her er den sundeste morgenmad
De er også fyldt med A- og E-vitamin samt fibre og kalium.
Antioxidanterne i peberfrugter beskytter kroppen mod oxidativ stress, som kan føre til sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme.
4. Den søde
Søde kartofler er fyldt med betacaroten, som kroppen omdanner til A-vitamin, der styrker synet, immunforsvaret og huden.
De søde kartofler hjælper også med at stabilisere blodsukkeret og er rige på kostfibre, der fremmer fordøjelsen.
Læs også: 5 skjulte årsager til oppustet mave
5. Den fiberfyldte
Gulerødder er kendt for deres høje indhold af betacaroten, der forbedrer øjensundheden og virker som en stærk antioxidant.
De er også en god kilde til kostfibre, som fremmer fordøjelsen og giver en længere mæthedsfornemmelse.
6. Den alsidige
Spinat er en ernæringsbombe med høje niveauer af jern, magnesium og K-vitamin.
Denne bladgrøntsag understøtter alt fra blodets ilttransport til sunde knogler og muskler.
Læs også: Denne simple vane kan øge chancen for at overleve kræft
Spinat indeholder også antioxidanter, der hjælper med at beskytte kroppens celler.
7. Den lille, men kraftfulde
Rosenkål er små næringsbomber fyldt med C- og K-vitamin samt antioxidanter, som styrker immunforsvaret og beskytter mod kræft.
De indeholder også mange fibre, som gavner fordøjelsen.
8. Den saftige
Tomater er en rig kilde til lycopen, en kraftig antioxidant, der har vist sig at beskytte mod visse kræftformer og hjertekarsygdomme.
Læs også: Derfor kan ris gøre dig syg – og sådan undgår du det
De er også rige på C-vitamin og kalium, som understøtter hjertet og immunforsvaret.
9. Den skarpe
Hvidløg er kendt for sine antibakterielle og antivirale egenskaber.
De indeholder forbindelser som allicin, der kan hjælpe med at sænke blodtrykket og forbedre kolesterolniveauet.
10. Den fugtgivende
Agurker består af omkring 95 % vand og er derfor fremragende til at holde kroppen hydreret.
De er også en kilde til vitaminer som K og C samt mineraler som magnesium og kalium.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.