Spørgsmålet om, hvordan man bedst tilbereder det populære morgenmadsikon, splitter stadig folk.
Skal det være røræg, spejlæg eller måske hårdkogt?
I dag ved vi dog mere om æggets ernæringsmæssige egenskaber, og eksperter har nogle klare anbefalinger til, hvordan du får det optimale ud af dit æg.
En ernæringsmæssig gave
Ægget er en lille pakke af næring og indeholder både proteiner, sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler.
Læs også: 9 sundhedsfordele ved græskar
Det er især kombinationen af protein fra hviden og fedt fra blommen, der gør ægget til en mættende fødevare.
Men netop blommen har været udskældt i mange år, da den indeholder kolesterol og fedt.
Mange sundhedsbevidste mennesker vælger derfor at udelade blommen og kun spise hviden.
Men ifølge eksperterne er det ikke nødvendigvis den bedste løsning.
Læs også: 11 overraskende myter om frugt og grønt
Ernæringsekspert Caroline Farrell forklarer, at æggets helhed er dets styrke.
Der er altså ingen grund til at frygte blommen – i moderate mængder kan den være en del af en sund kost.
Så mange æg bør du spise
Mens æg er en sund og nærende fødevare, anbefaler eksperterne dog mådehold.
“Jeg vil aldrig råde til overdreven brug af fødevare, så jeg vil ikke anbefale 12 æg til morgenmad”, siger Caroline Farrell til The Telegraph.
Læs også: Få det endelig svar: Så meget vand skal du drikke
Overdreven indtagelse kan føre til en ubalance i kosten, da æg ikke indeholder alle de næringsstoffer, kroppen har brug for.
Caroline Farrell understreger, at en god tommelfingerregel er at spise ét til to æg om dagen.
Den sundeste måde at tilberede æg på
Men hvad er så den absolut sundeste måde at tilberede et æg på?
Ifølge eksperterne er det enten kogning eller pochering, der løber med førstepladsen.
Læs også: Sådan kan du reducere risikoen for demens med din kost
Ved kogning bevares størstedelen af æggets vitaminer og mineraler, og der er ingen ekstra fedtstoffer som olie eller smør involveret i processen.
Når ægget pocheres, kan nogle næringsstoffer derimod sive ud i vandet, men begge metoder anses for at være langt sundere end for eksempel stegning.
Hvis du foretrækker stegte æg, anbefales det at bruge minimale mængder fedtstof – og gerne et sundt fedtstof som olivenolie.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.
Læs også: Sodavand skader din krop mere, end du tror – her er hvorfor