De fleste af os har prøvet det: Man laver en stor portion mad, gemmer resterne i en gryde eller skål og smider det direkte i køleskabet, mens det stadig er varmt.
Det virker måske som en praktisk løsning, men ifølge fødevarespecialist Gavin Wren kan det have alvorlige konsekvenser for både dit køleskab og dine madvarer.
Ved hjælp af temperaturmålere gennemførte Gavin en række forsøg, der viste, hvor meget varm mad kan påvirke temperaturen i hele køleskabet.
Og konsekvenserne er langt mere omfattende, end de fleste nok forestiller sig.
Læs også: Så mange fibre behøver du for at bekæmpe bakterier
Sådan påvirker varme rester køleskabet
Gavin placerede tre temperaturmålere i forskellige dele af køleskabet – i grøntsagsskuffen, midt på en hylde og øverst foran i køleskabet.
Derefter testede han, hvad der sker, når man sætter varme rester ind.
Resultaterne var chokerende: Når han placerede varm mad på øverste hylde, steg temperaturen i det område til hele 18 grader.
Derudover tog det fire timer, før temperaturen faldt tilbage til et normalt niveau.
Læs også: Ny forskning: Derfor smager grøntsager kedeligt for mange mennesker
Selv grøntsagsskuffen, som normalt er den mest stabile del af køleskabet, blev påvirket.
Temperaturudsvingene betyder, at fødevarer, som normalt ville holde sig friske i flere dage, risikerer at blive dårlige langt hurtigere.
For eksempel kan mælk, ifølge Gavin, fordærves op til ti gange hurtigere, når den udsættes for temperaturstigninger.
Risikoen for dit køleskab
Det er ikke kun dine madvarer, der lider under varme rester. Dit køleskab kan også tage skade.
Læs også: Prøv denne simple model og få en sund og varieret madpakke
Når køleskabet arbejder ekstra hårdt for at køle en stor, varm genstand ned, stiger energiforbruget markant.
Over tid kan det føre til øget slitage på køleskabets komponenter, hvilket kan forkorte dets levetid.
Desuden kan konstant temperaturændring betyde, at andre fødevarer, især dem tæt på det varme emne, får dårligere opbevaringsforhold.
Det kan resultere i fordærvede varer og dermed øgede madspild.
Læs også: Koffeinresistens: Derfor er du stadig træt efter din kaffe
Artiklen er baseret på informationer fra Express.co.uk.
Læs også: Så meget kød kan du spise, uden at øge din risiko for demens