En lille undersøgelse viser, at en keto-diæten kan være mere effektiv end en middelhavskost, når det kommer til at forbedre metaboliske sundhedsmarkører hos personer med type 2-diabetes.
Men der er en hage: Fordelene ser ud til at aftage efter seks måneder.
Forskerne bag undersøgelsen, som blev udført i Italien og Brasilien, observerede forbedringer i blodsukker, tarmflora, BMI og taljemål hos deltagerne, der fulgte en keto-diæt.
Selvom resultaterne i starten var markant bedre end for dem, der fulgte en middelhavskost, forsvandt forskellene stort set efter et halvt år.
Læs også: Kollagenpulver lover yngre hud – men virker det egentlig?
Hvad er forskellen på de to diæter?
En keto-diæt indebærer en drastisk reduktion af kulhydrater – ofte under 30 gram om dagen.
Det tvinger kroppen til at forbrænde fedt som primær energikilde, som kan føre til hurtigt vægttab og kortsigtede forbedringer i blodsukkeret.
Dog er keto også blevet forbundet med bivirkninger som næringsmangel, forstoppelse og påvirkning af lever og nyrer.
Middelhavskosten, derimod, fokuserer på en balanceret tilgang med sunde fedtstoffer, fuldkorn, fisk, grøntsager og en moderat mængde kulhydrater.
Læs også: Kan du spise for meget frugt? Ny forskning afslører sandheden
Den er bredt anerkendt som en af de sundeste diæter og er nemmere at fastholde på længere sigt.
Keto eller middelhavskost?
Studiet viser, at keto kan give hurtige forbedringer i blodsukker og vægt, men disse fordele ser ud til at forsvinde efter seks måneder.
Middelhavskosten er et mere langsigtet valg, som stadig giver sundhedsmæssige fordele uden de potentielle risici, der følger med keto.
For dem, der ønsker at tabe sig og kontrollere deres blodsukker, kan keto være en midlertidig løsning, men middelhavskosten er sandsynligvis et bedre valg på lang sigt.
Læs også: Sandheden om diæter: Sådan reagerer din krop, når du ændrer dine kostvaner
Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.
Læs også: Sund og proteinrig aftensmad: Laks med quinoa og grøntsager