Under morgenens tandbørstning, gennem dagens måltider og selv i soveværelset er skærmen en konstant del af vores liv.
Med en ny dataspækket analyse leverer Deloitte et screenshot af skandinaviske forbrugermønstre indenfor teknologi, medier og telekommunikation.
Det skriver de i en pressemeddelelse.
Rådgivning- og revisionsvirksomheden har analyseret danskernes forbrugsmønstre indenfor skærmbrug, streaming, sociale medier, generativ AI, nyhedstjenester samt digitale betalinger.
Læs også: Forskere eksperimenterer med at slette dårlige minder – kan vi virkelig glemme fortidens traumer?
“Smartphones er blevet en uadskillelig del af vores liv, og vi tilbringer stadig mere tid foran skærmene. Selvom der er tegn på, at vi er opmærksomme på et muligt overforbrug, ser det ikke ud til at begrænse vores vaner”, fortæller partner Frederik Behnk fra Deloitte i pressemeddelelsen og fortsætter:
“Selv stramme budgetter sætter ikke en stopper for, hvor meget vi streamer, og det fører til en stigende skærmtid på tværs af alle aldersgrupper”.
Teknologien er med os overalt
Fire ud af fem danskere logger ind på sociale medier hver dag.
49 % af de danske respondenter bruger op til to timer dagligt på disse platforme, 21 % bruger under en time, og 8 % mere end fire timer.
Læs også: 10 metoder til at udvikle sunde og holdbare vaner
Samlet set bruger danskerne længere tid på sociale medier i dag end de gjorde for bare to år siden.
Vi mener selv, at vi bruger for meget tid
Samtidig viser årets statistikker, at 58 % af danskerne mener, at de generelt bruger for meget tid på deres smartphones.
Sociale medier udgør en væsentlig del af skærmforbruget, men smartphones bruges også til andre aktiviteter som spil, streaming, nyheder og navigation.
Årsagen til dette overforbrug kan tilskrives et konstant behov for at være forbundet.
Læs også: Derfor fejler du med at ændre vaner - og sådan lykkes du
Flere og flere fortæller, at de bruger deres smartphones under måltiderne, og nu melder knap 4 ud af 10, at de kommer senere i seng på grund af dem.
“Den stigende skærmtid afspejler den øgede afhængighed af teknologi i vores hverdag, uanset alder. For det er ikke kun de unge, der bidrager til denne udvikling”, siger Frederik Behnk og fortsætter:
“Også ældre danskere i alderen 65-75 år viser en markant stigning i brugen af smartphones. Om det skyldes et stigende behov for at være i kontakt med børn og børnebørn, underholdning eller adgang til information og tjenester er uvist”.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Derfor er musik sundt for kroppen
Læs også: Sover du dårligt? Hvilke søvn-hacks virker, og hvilke skal du holde dig fra?