Det beskyttende stof
I kakao findes stoffet flavonoider, som ifølge Davide Grassi, associeret professor i intern medicin ved University of L’Aquila in Sant’Omero i Italien, kan være med til at gøre kroppen sundere. “Flavonoider er gode for vores blodkar, vores generelle helbred og kan hjælpe med at reducere risikoen for hjerteproblemer og andre kroniske sygdomme”, udtaler han til The Washington Post.
Det er dog vigtigt at vælge mørk chokolade med et højt kakaoindhold for at opnå disse sundhedsfordele. “Kakao er ikke det samme som den chokolade, vi spiser hver dag”, siger David Grassi og understreger, at almindelig mælkechokolade, der er fyldt med sukker og fedt, ikke har samme positive sunde effekt.
Desuden forklarer Lotte Juul Madsen, diætist ved Hjerteforeningen, at chokolade med over 70 % kakaoindhold kan være en god erstatning for andet slik, der er langt mere skadeligt. Mørk chokolade har nemlig den fordel, at det bitre stof i kakaoen gør, at man er mindre tilbøjelig til at spise det i store mængder.
Mængden tæller
Selvom mørk chokolade kan være godt for hjertet, skal man huske på, at selv sundt chokolade ikke bør spises i store mængder. Der er stor uenighed om, hvor meget chokolade man skal spise for at opnå en positiv effekt på helbredet. Nogle ernæringsfysiologer anbefaler ikke mere end 9 gram om dagen, mens andre mener, at 20 til 30 gram kan være gavnligt. Dog viser et ældre forskningsprojekt fra Det Katolske Universitet i Campobasso i samarbejde med det Nationale Kræftinstitut i Milano i Italien, at den positive effekt kan aftage, hvis man spiser mere end 6,7 gram dagligt.
Du bør derfor eventuelt overveje at supplere med andre sunde snacks, såsom nødder eller tørret frugt. For meget af det gode kan nemlig føre til vægtøgning, hvilket igen kan skade hjertet. Så nyd chokoladen – men med måde.
Artiklen er baseret på informationer fra The Washington Post, Forskning.no, Videnskab.dk og B.T.