Skab ro i maven med denne lækre bagte salat med valnøddecrunch

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Lider du af irritabel tyktarm eller gener med fordøjelsen? Så er der gode nyheder! Med Low FODMAP-diæten kan du mindske symptomer som oppustethed og mavesmerter. Vi præsenterer dig her for en opskrift, der er både velsmagende og mavevenlig.

Hvad er FODMAP?
FODMAP’s er en gruppe kulhydrater, som findes i mange almindelige fødevarer, og som for nogle kan være svære at fordøje. Når disse kulhydrater ikke bliver optaget korrekt i tarmen, kan de give generende symptomer som oppustethed, luft i maven og skiftende afføring – især for personer med irritabel tyktarm (IBS). Ved at følge en Low FODMAP-diæt reducerer du indtaget af disse kulhydrater, og dermed mindsker de ubehagelige symptomer.

En vigtig del af diæten er at følge et regelmæssigt måltidsmønster med 4-6 daglige måltider og sikre et tilstrækkeligt væskeindtag. Det er en måde at tage kontrol over fordøjelsen på, så du kan få en mere harmonisk hverdag. Her får du en udvalgt opskrift fra bogen ‘Glade tarme med low FODMAP Diet salater’ af Rebecca Østergaard.

Lækker grønkålssalat med rodfrugter og valnøddecrunch

Ingredienser

Læs også: Sorte halloween-burgerboller - uhyggeligt lækre

  • 20 g grønkålsblade (almindelig grønkål eller spæde grønkålsblade)
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 1 mellemstor pastinak
  • Olivenolie
  • Tørret rosmarin
  • 15 g valnødder
  • Dild
  • Evt. friske ærteskud og rød havesyre
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Skyl grønkålen og lad den tørre.
  2. Skræl gulerødder og pastinak, og skær dem i stave.
  3. Bag gulerod- og pastinakstavene i ovnen med lidt olivenolie og rosmarin, til de er let møre, og lad dem afkøle.
  4. Hak valnødder og dild groft og bland det sammen.
  5. Anret grønkålen på et fad og fordel de afkølede rodfrugter ovenpå sammen med evt. ærteskud og rød havesyre.
  6. Fordel valnøddeblandingen over salaten.
  7. Krydr med salt og peber, og pres citronsaft henover.

Server retten som tilbehør til varm mad eller nyd den som en frokostsalat – måske med lidt ris for ekstra fylde.

Artiklen er baseret på informationer fra Helse og bogen ‘Glade tarme med low FODMAP Diet salater’ af Rebecca Østergaard.

Læs også: Sådan laver du kinakål i tomatsauce, der smelter i munden

Andre Artikler

Tequila, vin eller vodka – hvad er det sundeste valg?

Tequila, vin og vodka bliver ofte markedsført som de “rene” eller “sunde” valg, men hvor meget af det...

Sådan kan du undgå influenza i hjemmet

Influenza kan hurtigt sprede sig i en husstand, men med nogle enkle tiltag kan du reducere risikoen for,...

Vitamin D kan sænke risikoen for tyktarmskræft, viser ny forskning

Det kaldes solskinsvitaminet – og nu mener forskere, at det kan gøre langt mere end at styrke knoglerne....

Sådan genkender du de første symptomer på brystkræft

Brystkræft opstår, når cellerne i brystvævet begynder at vokse ukontrolleret.Sygdommen kan udvikle sig i forskellige dele af...

Tequila, vin eller vodka – hvad er det sundeste valg?

Tequila, vin og vodka bliver ofte markedsført som de “rene” eller “sunde” valg, men hvor meget af det...

Sådan kan du undgå influenza i hjemmet

Influenza kan hurtigt sprede sig i en husstand, men med nogle enkle tiltag kan du reducere risikoen for,...

Vitamin D kan sænke risikoen for tyktarmskræft, viser ny forskning

Det kaldes solskinsvitaminet – og nu mener forskere, at det kan gøre langt mere end at styrke knoglerne....