Rekordmange 100-årige
I dag er Japan hjemsted for hele 95.119 personer, der nu har rundet 100 år, ifølge Kyodo News. Dette tal har været støt stigende siden 1963, hvor der blot var 153 japanere over 100 år. En af de mest bemærkelsesværdige ting ved denne statistik er, at 88,3 procent af de over 100-årige er kvinder. Tomiko Itooka, der lige nu er Japans ældste kvinde på 116 år, og Kiyotaka Mizuno, landets ældste mand på 110 år, er eksempler på den imponerende levetid, som mange japanere opnår. Medicinske fremskridt spiller naturligvis en rolle, men det er langt fra den eneste grund.
Nøglen til et langt liv
Japanernes kost spiller en afgørende rolle i deres lange liv. Ifølge ny forskning fra National Center for Global Health and Medicine i Tokyo har voksne japanere, der følger en traditionel diæt, 15% lavere risiko for at dø over en 15-årig periode.
Japanerne spiser omkring 100 gram fisk om dagen og får også mere end 400 gram grøntsager dagligt. Til sammenligning indtager danskerne kun 17 gram fisk og 140 gram grøntsager dagligt. Kombinationen af disse næringsrige fødevarer bidrager ikke blot til at holde kroppen sund, men tilføjer også flere år til deres liv. “Vores resultater sammen med tidligere studier viser, at en diæt med et højt indtag af bl.a. fisk og kød kan nedsætte risikoen for at dø af hjertekarsygdomme i sydøstasiatiske befolkninger”, fortæller forskerne til Lifescience.com.
Søde sager
En anden faktor, der skiller sig ud, er japanernes forhold til søde sager og brød. Ifølge ernæringsekspert Sachiko Kuramoto er dessert, slik og kager sjældent på menuen i Japan. De spiser små portioner og bruger sjældent smør, dressing eller sauce. Denne måde at spise på er med til at holde vægten nede og kroppen sund – og dermed øge chancerne for at blive en del af det stigende antal japanere, der runder 100 år.
Artiklen er baseret på informationer fra DR, iForm, Kyodo News og Lifescience.com.