Den skjult sundhedsbombe
Græskar er ikke bare dekorativt, den er også fyldt med næring. Den søde, bløde grøntsag er rig på A-, C- og E-vitaminer, samt mineralerne kalium og folsyre. Desuden indeholder den folat, som er essentielt for produktionen af røde blodceller, styrkelse af immunforsvaret, produktionen af DNA og hud. Det lave kalorieindhold gør samtidig græskar til en god tilføjelse i salater og andre retter, der skal mætte uden at tynge.
Broccolisalat med græskar og ærteskud
Denne salat er en perfekt kombination af sprøde og bløde teksturer, og den er fyldt med næringsrige ingredienser.
4-6 personer
Ingredienser
- 1 mellem hokkaidogræskar (cirka 650 gram)
- 1 lille broccoli
- ½ pose ærteskud
- 1 potte persille
- 2 spsk kikærtemel
- ¾ tsk salt
- Friskkværnet peber
- 1 tsk sød paprika
- ¼ tsk stødt chili
Fremgangsmåde
- Vask hokkaidogræskarret, fjern enderne og eventuelle knaster, og skrab kernerne ud. Skær det i grove tern.
- Læg græskarternene i en skål og vend dem med salt, peber, paprika, chili og kikærtemel, til krydderierne er jævnt fordelt.
- Fordel græskarternene på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 175 grader i 45 minutter, til de er møre og begynder at få farve. Lad dem køle af.
- Skyl broccolien, del den i mindre buketter, og skær stokken i tern. Kog broccolien kortvarigt (1-2 minutter), og lad den derefter dryppe godt af.
- Skyl ærteskud og persille, slyng vandet fra eller dup det tørt. Hak persillen groft.
- Anret ærteskuddene på et fad, fordel broccoli og græskar ovenpå, og pynt med persille.
Tip: Du kan eventuelt servere salaten med en pesto eller en dressing lavet af tahin, vand, hvidløg og persille, så den får ekstra snag.
Græskar hele året
Græskar forbindes med efteråret og Halloween, men denne alsidige grøntsag kan sagtens indgå i retter året rundt. Med sine sundhedsmæssige fordele er græskar oplagt at eksperimentere med i køkkenet, også uden for sæson.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Coop Madpryramiden.