Julen er højtid for nødder. Vi bruger dem som pynt på marcipankonfekt og har dem til at stå i en kurv i stuen, så familien mørke decemberaftener kan sidde sammen og knække nødder i stearinlysets skær.
Udover at bidrage til hyggen og smage skønt, så har nødder faktisk den helt perfekte ernæringsmæssige sammensætning. De er fyldt med grove og mættende fibre, er rige på sunde fedtstoffer og indeholder, ligesom frugt og grøntsager, mikroskopiske plantestoffer, der består af antioxidanter og styrker immunforsvaret.
Ernæringskonsulent Martin Kreutzer og kogebogsforfatter Sandra Pugliese sætte begge fokus på, at de vil gerne have flere danskere til at spise antiinflammatorisk, og her er nødder en rigtig god ingrediens.
“Antiinflammatorisk kost er en meget klar opskrift på, hvordan vi kan bruge mad til at spise os til øget styrke. Både livsstilssygdomme og overbelastningsskavanker er knyttet til inflammation i kroppen. Men med de rette mængder af sunde råvarer kan vi hjælpe kroppen ud af inflammationen og give øget energi og overskud. Og det kan vi med nødder”, siger Martin Kreutzer til Magasinet Helse.
Nødder bekæmper inflammation
Nøddernes antiinflammatoriske trumfkort er det høje indhold af MUFA (enkeltumættede fedtsyrer), som også findes i avokado og olivenolie og er årsagen til, at middelhavskost de seneste år har fået positiv opmærksomhed. Men i stedet for at vende blikket sydpå, kan vi blot bruge de råvarer, som vi i forvejen har i Norden.
Det høje indhold af de sunde fedtstoffer gør nemlig nødder til den rene medicin for hjertet. MUFA sænker kolesteroltallet og mindsker risikoen for åreforkalkning. Derfor har personer, der dagligt spiser nødder, halv så stor risiko for hjertekarsygdomme. Men mængden af nødder er helt afgørende.
“Der skal faktisk store mængder MUFA til, for at det virker antiinflammatorisk. Det er ikke nok bare at spise nødder en gang i mellem. Den rette behandlingsdosis er 50 gram nødder om dagen”, siger Martin Kreutzer.
LÆS OGSÅ: Sund konfekt: Smag på julen uden dårlig samvittighed
Fede men feder ikke
Desværre er nødder blevet syndebuk, når det kommer til fedt. Men det er en generel misforståelse, at alt fedt feder. Udover at styrke hjertet, kan nøddefedt nemlig medvirke til vægttab.
Spansk forskning har vist, at nødder kan hjælpe dig af med den helbredstruende mavefedt, som sætter sig som en tikkende bombe mellem indvoldene.
“Man bør ikke være fedtforskrækket men fedtnuanceret. Det fedt, der sidder i bughulen, virker ekstremt inflammatorisk fremmende. Men ved at spise det sunde nøddefedt, kan man omfordele fedtet og gavne den samlede kredsløbssundhed”, siger Martin Kreutzer.
Han understreger dog, at man ikke skal gå amok i store mængder nødder, men skal holde sig til den anbefalede mængde på 50 gram om dagen.
I bogen finder du en lang række lækre nøddeopskrifter som aubergineskiver med mandelcrunch, lammefrikadeller med pistacienødder og fisk med hasselnøddesmør og estragon. Så der er ingen undskyldning for at styre udenom de antiinflammatoriske perler – og slet ikke her i den søde juletid, der bugner af nødder.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli.