Sundhedens stille vogtere
Tarmmikrobiomet består af billioner af bakterier, vira og svampe, som lever i en delikat balance i vores mave.
Disse mikroorganismer hjælper ikke kun med at fordøje mad, men spiller også en vigtig rolle for vores immunforsvar, stofskifte og mentale sundhed.
“Det er ikke kun maden i sig selv, der påvirker vores krop, men det er også måden bakterierne nedbryder og omdanner maden, der blandt andet kan påvirke immunforsvaret”, fortæller Martin Steen Mortensen, seniorforsker ved Danmarks Tekniske Universitet, til Videnskab.dk.
Tarmen som en social spiller
Når vi tænker på, hvad der påvirker vores sundhed, kommer ting som kost, motion og søvn ofte i første række.
Læs også: Sådan gavner mælkesyrebakterier din krop og helbred
Men nu peger ny forskning på, at dine sociale relationer kan spille en overraskende stor rolle – ikke kun for dit mentale helbred, men også for det mikroskopiske univers i din tarm.
Studiet, der er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature, viser nemlig, at vi deler bakterier og mikroorganismer med vores venner, kolleger og andre mennesker, vi omgås.
LÆS OGSÅ: Nyt studie: Alle tarme er unikke
Bakteriernes rejse
Vi har længe vidst, at familiemedlemmer, som bor sammen, ofte deler tarmbakterier, fordi de deler mad, luft og fysisk kontakt. Forskerne bag det nye studie har dog taget et stort skridt videre.
Læs også: De officielle anbefalinger: Så meget fedt bør du have på kroppen
Ved at undersøge 1.787 voksne i isolerede landsbyer i Honduras har de påvist, at sociale kontakter udenfor hjemmet også har en markant indflydelse på vores tarmmikrobiom.
Ifølge professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet er resultaterne banebrydende:
“Fordi dine venner, arbejdskolleger og andre tættere kontakter formentligt påvirker dig på måder, du slet ikke aner det mindste om. Du deler mikrober i et milliardtal med dem. Og jo hyppigere og tættere kontakterne er i form af håndtryk, kram, knus eller kys, jo større formodes mikrobe-delingen at være”, siger han til Videnskab.dk.
Hvad kan vi lære af studiet?
Selvom det kan lyde skræmmende, er der også en positiv side.
Læs også: Prisfald på specifik medicin - se om det har betydning for dig
At dele bakterier kan styrke vores immunforsvar og hjælpe med at udvikle et mangfoldigt mikrobiom, som er vigtigt for sundheden.
Men det kræver en bedre forståelse af, hvilke bakterier der er gavnlige, og hvilke der kan være skadelige.
I sidste ende viser forskningen, at sundhed ikke kun handler om, hvad vi putter i munden, men også om, hvem vi deler vores liv og bakterier med.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.
Læs også: Forskere chokerede: Mikroplast kan trænge ind i hjernen
LÆS OGSÅ: Den usynlige bakteriebombe i din lomme – Så syg kan du blive!
LÆS OGSÅ: Vintervane under lup: Uhygiejniske sokker spreder bakterier i sengen