Er julens yndlingskrydderi i virkeligheden farligt?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kanel er en fast ingrediens i utallige julelækkerier – men kan det være skadeligt for kroppen?

Det er i risengrød, småkager, gløgg og endda morgenmaden.

Men hvorfor er dette krydderi blevet synonymt med julen, og kan vi faktisk få for meget af det?

Svaret ligger i kemien

Kanel smager skønt, men det indeholder et stof kaldet kumarin, som kan være problematisk i store mængder.

Kumarin findes især i kassiakanel, der er den type, vi typisk bruger i Danmark.

Læs også: Tab dig 12 kilo på 12 uger med denne kur

Seniorrådgiver Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver og ansat på Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at kumarin i høje doser kan skade leveren.

For langt de fleste mennesker er det ufarligt at spise kanel i normale mængder, men hvis man dagligt spiser store mængder, som eksempelvis i kanelholdig te eller morgenmad, kan man overskride den daglige indtagelse af kumarin.

For voksne svarer grænsen til cirka 1,4 gram kassiakanel dagligt, mens børn kun kan tåle 0,3 gram.

Et par rundhåndede drys på risengrøden i december er ikke farligt, men overdreven brug kan være risikabelt, især for små børn.

Læs også: Disse madvarer bør du ikke putte i din airfryer

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Hvordan nyder du kanel med måde?

Kanelens smag kan let doseres, så man ikke risikerer overforbrug.

Ved at blande kanel med sukker til kanelsukker eller bruge mindre koncentrationer i te og bagværk, kan man holde sit kumarinindtag nede.

For dem, der elsker kanel og bruger det ofte, kan det være en idé at vælge Ceylonkanel fremfor kassiakanel.

Læs også: Hurtige snacks uden sukker – godkendt af diætister

Ceylonkanel har langt lavere kumarinindhold og giver en mildere smag, der passer godt til de fleste opskrifter.

Bør du bekymre dig?

I juleperioden kan de fleste danskere roligt nyde deres kanelsnaskede lækkerier.

Men hvis du er en af dem, der spiser kanel hver dag, eller har små børn, der elsker havregrød med kanelsukker, kan det være en god idé at holde lidt igen.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Hvilket sødemiddel er bedst for kroppen og helbredet?

LÆS OGSÅ: Sund risalamande på 5 minutter

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

Læs også: Urtete kan forstyrre din diabetesmedicin: Her er de værste syndere

Andre Artikler

Sunde bananpandekager uden sukker – klar på 15 min.

Disse luftige bananpandekager uden sukker er det sunde morgenmads-hit, alle taler om.

Tab dig 12 kilo på 12 uger med denne kur

Kan et simpelt skift fra brød til knækbrød give mærkbare resultater på kort tid?

Den glemte allergi topper netop nu – kender du symptomerne?

Selvom pollensæsonen går på hæld, kæmper mange stadig med nys, kløende øjne og stoppet næse. Forklaringen kan være...

Disse madvarer bør du ikke putte i din airfryer

Airfryeren har taget køkkener verden over med storm, fordi den gør madlavning lettere, sprødere og ofte sundere.Men...

Sunde bananpandekager uden sukker – klar på 15 min.

Disse luftige bananpandekager uden sukker er det sunde morgenmads-hit, alle taler om.

Tab dig 12 kilo på 12 uger med denne kur

Kan et simpelt skift fra brød til knækbrød give mærkbare resultater på kort tid?

Den glemte allergi topper netop nu – kender du symptomerne?

Selvom pollensæsonen går på hæld, kæmper mange stadig med nys, kløende øjne og stoppet næse. Forklaringen kan være...