AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Disse typer kød giver dig mest protein og færrest kalorier

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Kan du spise kød efter udløbsdatoen, hvis det bliver stegt?

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Giver salt altid forhøjet blodtryk? Forskere afslører, hvad der afgør det

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Særlig morgenrutine vækker opsigt på østrigsk plejehjem med fire 100-årige

Andre Artikler

Disse typer kød giver dig mest protein og færrest kalorier

Når det kommer til kød, er det ikke alle udskæringer, der er lige gode for helbredet.Ifølge ernæringseksperter...

Kan du spise kød efter udløbsdatoen, hvis det bliver stegt?

Der er få ting, der kan skabe mere tvivl i køkkenet end en pakke kød, der har stået...

Fra vorter til hårtab: Slip for små skavanker med disse simple husråd

Gamle husråd har i generationer været brugt til at lindre små skavanker i hverdagen.Selvom de ikke kan...

75 procent vælger at give det til deres børn, selvom de gerne ville have ventet

En ny undersøgelse afslører, hvordan forældre giver efter for presset – selv når det strider mod deres egne overbevisninger.

Disse typer kød giver dig mest protein og færrest kalorier

Når det kommer til kød, er det ikke alle udskæringer, der er lige gode for helbredet.Ifølge ernæringseksperter...

Kan du spise kød efter udløbsdatoen, hvis det bliver stegt?

Der er få ting, der kan skabe mere tvivl i køkkenet end en pakke kød, der har stået...

Fra vorter til hårtab: Slip for små skavanker med disse simple husråd

Gamle husråd har i generationer været brugt til at lindre små skavanker i hverdagen.Selvom de ikke kan...