AI skal nu sikre kvalitetskontrol af fødevarer

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol.

Med støtte fra Innovationsfonden har Teknologisk Institut igangsat projektet DEXTRA, som skal bane vejen for nye muligheder indenfor industriel 3D-røntgenafbildning.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Med en ny kombination af røntgenteknologi og kunstig intelligens vil DEXTRA-projektet muliggøre hurtig og omkostningseffektiv 3D-afbildning med bred industriel anvendelse, særligt indenfor fødevareindustrien.

“Vores mål er at udvikle et alsidigt måleudstyr, der kan revolutionere flere industrielle sektorer. Selvom vores primære fokus er fødevareindustrien, og særligt kødindustrien, har denne teknologi potentiale til at transformere industriel overvågning og kvalitetskontrol i mange forskellige brancher”, siger Dennis Brandborg Nielsen, centerchef på Teknologisk Institut.

Læs også: Overraskende kilder til magnesium – og du har dem sikkert allerede i dit køkken

[irp]

Sikre høj produktkvalitet

I kødindustrien er anvendelsen af den nye teknologi til automatisering af udbeningsprocesserne på slagterierne en oplagt case.

Ved udbeningen skiller medarbejdere manuelt kød fra ben, fedt og svær.

Præcisionen i arbejdet er afgørende for at undgå spild og sikre høj produktkvalitet, men det er en fysisk udfordrende arbejdsproces for slagteriarbejderne.

Samtidig betyder kravet til præcision, at arbejdet i dag er svært at overlade til robotter.

Læs også: Couscous eller quinoa? Ernæringseksperter afslører, hvilken du bør vælge

DEXTRA-projektet sigter mod at løse disse udfordringer ved at kombinere røntgenteknologi og kunstig intelligens for derigennem at få en 3D-afbildning af de emner, der skal udbenes.

Ved hjælp af avancerede computermodeller analyseres røntgenbillederne, og på den måde bestemmes, hvor i produkterne der er knogler, og hvor der er kød.

Hermed bliver det muligt for robotter at arbejde uden at skulle “føle” på kødet, som mennesker gør.

Den udviklede teknologi integreres således i robotsystemer på slagterierne for at automatisere udbeningsprocessen.

Læs også: Få en sund tarm med lægens enkle morgenrutiner

Projektet er støttet af Innovationsfonden og udover Teknologisk Institut deltager Danmarks Tekniske Universitet, DTU, automatiseringsvirksomhederne Frontmatec Smørum og AIRA Robotics S.L. samt slagterivirksomheden Danish Crown i projektet.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

[irp]
[irp]

Læs også: Disse 3 billige fødevarer kan lindre forstoppelse

Andre Artikler

Sådan forbrænder du fedt i hverdagen – uden hård træning

Når målet er vægttab, er det værd at overveje, om intens træning eller daglige rutiner giver mest.Eksperter...

Overraskende kilder til magnesium – og du har dem sikkert allerede i dit køkken

Magnesium er essentielt for over 300 processer i kroppen, men mange får stadig for lidt. Græskarkerner er kendt...

Sund spaghetti med chili, bønner og bagte rodfrugter

Uanset om du er vegetar eller blot vil give din pastasauce et sundt twist, så er denne spaghetti med bagte rodfrugter og brune bønner lige noget for dig.

Disse ting kan forurene luften i dit hjem, uden du ved det

Selvom dit hjem virker rent og friskt, kan luften omkring dig indeholde skjulte forurenende stoffer.Disse ting kan...

Sådan forbrænder du fedt i hverdagen – uden hård træning

Når målet er vægttab, er det værd at overveje, om intens træning eller daglige rutiner giver mest.Eksperter...

Overraskende kilder til magnesium – og du har dem sikkert allerede i dit køkken

Magnesium er essentielt for over 300 processer i kroppen, men mange får stadig for lidt. Græskarkerner er kendt...

Sund spaghetti med chili, bønner og bagte rodfrugter

Uanset om du er vegetar eller blot vil give din pastasauce et sundt twist, så er denne spaghetti med bagte rodfrugter og brune bønner lige noget for dig.