Flødekartofler er for mange en uundværlig del af det traditionelle danske nytårsbord, men ofte bliver de kritiseret for deres høje kalorieindhold.
Ernæringseksperten Jess Hillard fra Warrior har dog gode nyheder: Med et par enkle ændringer kan du gøre dine flødekartofler sundere uden at gå på kompromis med smagen.
Sunde madbyttere
Jess foreslår dog først andre sunde byttere.
At lave din egen mad og drikke giver dig kontrol over ingredienserne, så du undgår det tilsatte sukker og fedt, som ofte findes i forudtilberedte snacks.
Læs også: Glem McDonald's: Denne hjemmelavede Big Mac sauce slår originalen
Her er nogle tips:
1. Lav dit eget
Lav f.eks. din egen hummus og grøntsagsstænger til enkle og lækre canapéer.
Julekager kan også nemt laves hjemme med mindre sukkerindhold, hvilket hjælper med at undgå hurtige fald i blodsukkeret og holder dig energisk hele dagen.
2. Proteinrigt alternativ til chokolade
Du behøver ikke helt at undvære chokolade, men prøv at vælge sundere alternativer.
Læs også: I Japan laver de omelet på denne måde – og den smager langt bedre end vores
En proteinrig sød snack kan holde dig mæt længere og hjælpe dig med at undgå konstant snacking.
LÆS OGSÅ: Tyskernes hemmelighed til den perfekte kartoffelmos
3. Brug et mindre vinglas
En simpel, men effektiv ændring er at skifte et stort vinglas ud med et mindre.
Forskning viser, at det kan reducere dit samlede indtag af vin med 7 %.
Læs også: Den ideelle ret til Sankt Hans – enklere kan det ikke gøres
Mindre glas kan hjælpe med at moderere dit indtag og opfordre til hyppigere vandpauser.
4. Aktivitet mellem retterne
Jess anbefaler også at få lidt motion ind i løbet af dagen.
En kort gåtur mellem hovedretten og desserten kan øge energiniveauet og fremme fordøjelsen.
Selv en kort gåtur på 10 minutter kan gøre en stor forskel.
Læs også: Du behøver aldrig rulle sushi igen: Denne bowl smager endnu bedre
2 tips til sundere flødekartofler
Tip 1
Det første skridt mod sundere flødekartofler er at skære kartoflerne i større stykker.
Jess forklarer, at større kartoffelstykker absorberer mindre olie, hvilket holder kalorieindholdet nede.
Denne ændring er enkel, men effektiv og påvirker ikke den lækre tekstur, som vi alle elsker ved flødekartofler.
Tip 2
Det andet skridt handler om valget af olie.
Læs også: Denne opskrift på grillet nykål bliver din nye sommerfavorit
Jess anbefaler at bruge rapsolie frem for gåsefedt, som ofte bruges til flødekartofler.
Rapsolie har et højt rygepunkt, hvilket gør det ideelt til stegning, og det indeholder mindre mættet fedt end gåsefedt.
Dette simple valg kan gøre en stor forskel for både din sundhed og dine kartoflers smag.
Artiklen er baseret på informationer fra Pensionist og Express.
LÆS OGSÅ: Sådan får du dine 600 gram frugt og grønt om dagen
LÆS OGSÅ: Er du en af dem? Hver ottende dansker spiser alene