Snart vil dine sushiruller bestå af tang fra danske farvande

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt projekt i Danmark har fået støtte til at producere tang.

Lige om lidt er det nytårsaften. På mange borde rundt om i det danske land vil fine rækker af farvestrålende sushiruller med tang pryde nytårsbordene, når vi sætter os ned for at indtage årets sidste måltid.

Den tang, som benyttes hedder noritang.

Den er en art af tang, som hovedsageligt bliver dyrket i Asien.

Faktisk importerer Europa hvert år omkring 300 tons noritang fra lande, som Kina, Japan og Sydkorea.

Læs også: Familie døde efter at have spist rester fra fryseren – årsagen chokerer eksperterne

Et nyt dansk projekt vil nu forsøge at starte en bæredygtig produktion af noritang op herhjemme.

Lykkes det, bliver det blandt andet muligt at spare den klimatunge transport fra Asien til Europa.

Det skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

Om det danske projekt

Projekt ’Nordisk Nori’ fik i slutningen af 2023 et tilsagn på 1,3 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens EHFAF-program under ordningen ’Grøn omstilling: Akvakultur – udviklingsprojekter samt udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion’.

Læs også: Dette sker i din krop, hvis du spiser koriander hver dag

“Vi drømmer om en produktion af noritang i Danmark i en væsentlig størrelse – og med tiden også at udbrede produktionen til resten af Europa. Der er stor efterspørgsel på netop denne tangart, og der er derfor også stort potentiale for at åbne et marked for det”, siger direktøren i Aurelis Food Rasmus Bjerregaard, der står bag projektet, i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Disse truede fisk bør du ikke spise til nytår

En særlig metode letter processen

Opfostringen af en noritangplante kan i de danske farvande være en krævende proces, og det kan derfor være svært at dyrke store nok mængder hurtigt nok til, at det bliver en bæredygtig forretning.

’Nordisk Nori’ håber, at de ved at bruge en særlig protoplast-metode har knækket koden til, hvordan man kan dyrke noritang i Europa på en både bæredygtig og mere klimavenlig måde:

Læs også: Eksperter afslører: Dette er den rigtige måde at spise chiafrø på

“Ved at bruge protoplast-metoden kan vi skippe nogle faser i produktionen af tangplanterne. Det betyder, at produktionen bliver billigere, og at vi på den måde kan konkurrere med det asiatiske marked. Håbet er jo, at danskerne og europæerne kan købe noritang, der er dyrket mere lokalt, så vi på den måde sparer den lange og klimatunge transport fra Asien til Europa”, siger Rasmus Bjerregaard.

Hvorfor først nu?

“Reproduktionen af nori er virkelig svær og nok også grunden til, at ingen endnu har formået at få en produktion op at køre i Europa. Vi håber, at protoplast-metoden kan løse dette”, siger Rasmus Bjerregaard.

Han er optimistisk i forhold til målet om, at den nye metode kan hjælpe dem til at høste den første danskproducerede noritang i efteråret 2026.

Og med høsten i hus i 2026, skulle du gerne kunne finde danskproduceret noritang i butikkerne lige i tide til nytårsaften 2026/2027.

Læs også: Sådan får du nok B12-vitamin gennem kosten

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

LÆS OGSÅ: Europæisk skandale: 100% af dåsetun overskrider sundhedsgrænse!

LÆS OGSÅ: Torsk kan forbedre hjertefunktionen på blot 2 uger! Prøv disse lækre fishcakes

Læs også: Derfor bør du undgå at spise lakrids, når du tager disse lægemidler

Andre Artikler

Familie døde efter at have spist rester fra fryseren – årsagen chokerer eksperterne

Et hyggeligt morgenmåltid udviklede sig pludselig til en uforklarlig tragedie, som eksperter senere kaldte en af de mest chokerende i nyere tid.

Grøn monsterpasta – Børnevenlig aftensmad på 30 minutter

Grøn monsterpasta er mere end bare en pastaret! Det er en farverig, cremet og næringsrig hverdagsfavorit, som både børn og voksne kan nyde.

22-årig Charlotte fik tarmkræft: ‘Her er de tidlige tegn, jeg ignorerede i månedsvis’

Hun troede, det bare var menstruationssmerter – men kroppen prøvede at advare hende om noget langt alvorligere.

Disse helbredsproblemer bliver mere almindelige efter de 50

Man kan spise sundt, dyrke motion og føle sig i god form, men alderdommen kan stadig bringe helbredsproblemer...

Familie døde efter at have spist rester fra fryseren – årsagen chokerer eksperterne

Et hyggeligt morgenmåltid udviklede sig pludselig til en uforklarlig tragedie, som eksperter senere kaldte en af de mest chokerende i nyere tid.

Grøn monsterpasta – Børnevenlig aftensmad på 30 minutter

Grøn monsterpasta er mere end bare en pastaret! Det er en farverig, cremet og næringsrig hverdagsfavorit, som både børn og voksne kan nyde.

22-årig Charlotte fik tarmkræft: ‘Her er de tidlige tegn, jeg ignorerede i månedsvis’

Hun troede, det bare var menstruationssmerter – men kroppen prøvede at advare hende om noget langt alvorligere.