Brystkræftoverlevere, der også har metabolisk syndrom, lever kortere og har større risiko for tilbagefald af sygdommen sammenlignet med dem uden metabolisk syndrom.
Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
Det nye studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine.
Studiet bygger på data fra over 42.000 brystkræftoverlevere, og det understreger vigtigheden af at fokusere på livsstil i behandlingen og opfølgningen af brystkræftpatienter.
Læs også: Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn
Metabolisk syndrom er, når ens livsstil medfører risikofaktorer som højt blodtryk, højt blodsukker, fedme omkring maven og unormale kolesterolniveauer, der samlet øger risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme og diabetes.
Ifølge studiet har brystkræftoverlevere med metabolisk syndrom en betydeligt større relativ risiko for tilbagefald og for død relateret til brystkræft sammenlignet med overlevere uden metabolisk syndrom.
Behov for nye retningslinjer
“Resultater peger på, at der kan være et behov for systematisk screening og behandling af metabolisk syndrom hos brystkræftoverlevere”, siger Sixten Harborg, der er læge på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen og fortsætter:
“Ved at sætte ind overfor metaboliske risikofaktorer som svær overvægt, forstyrrelser i blodets fedtstoffer og højt blodsukker kan vi potentielt forbedre både overlevelse og livskvalitet for denne patientgruppe”.
Læs også: En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner
Hvordan kan det forebygges?
Forskerne anbefaler, at der indføres nye kliniske retningslinjer, der omfatter metabolisk screening og indsatser som kostændring, fysisk aktivitet og medicinsk behandling.
“Gennem fremtidig forskning bør der udvikles effektive indsatser mod metabolisk syndrom, og metabolisk sundhed bør integreres i behandlingsstrategier for brystkræft for at reducere risikoen for tilbagefald og forbedre overlevelsen”, siger Signe Borgquist, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.
Studiet viser, at livsstilsændringer kan have en betydelig effekt.
For eksempel kan vægttab og kontrol af blodsukker reducere risikoen for metabolisk syndrom og forbedre kræftprognosen.
Læs også: Sådan forebygger du tilstoppede blodkar i hjernen – og mindsker din risiko for slagtilfælde
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Sådan forbedrer du din vejrtrækning og beskytter dine lunger