Knogleskørhed rammer hver tredje kvinde over 50, men sygdommen kan forebygges langt bedre, end de fleste tror. Her får du de vigtigste råd til, hvordan du passer på dit skelet – uanset hvor i livet du er.
Dine knogler topper, før du fylder 35

Du danner mest knoglemasse i dine unge år – og op til 35-årsalderen når du dit højeste knogleniveau. Derfor er det vigtigt at få nok kalk, D-vitamin og motion allerede fra barndommen.
Overgangsalderen skruer op for knogletabet

Når østrogenniveauet falder i overgangsalderen, accelererer nedbrydningen af knoglevæv. Det kan betyde op til 6 % tab af knoglemasse om året, hvis du ikke forebygger.
En sund knogle elsker belastning

Knogler bliver stærkere af at blive brugt. Træning med høj belastning som styrketræning, hop, løb og boldspil sender signaler til kroppen om at opbygge og vedligeholde knoglevæv.
Læs også: Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?
Kalk og D-vitamin er ikke til diskussion

For at kunne danne knogler skal du have nok kalk – og D-vitamin sørger for, at du kan optage det. Mange danskere mangler især D-vitamin i vinterhalvåret og bør tage tilskud.
Et brud er ikke bare et uheld

Er du over 50 og har fået et brækket håndled, en ryghvirvel eller hofte, bør du blive undersøgt for knogleskørhed. Det første brud er ofte kroppens advarsel – som mange overser.
Spørg lægen det vigtigste spørgsmål

Hvis du er i overgangsalderen, så spørg din læge: “Bør jeg undersøges for knogleskørhed?” Mange læger tager ikke selv initiativet – men du kan selv sikre dig den rette udredning.
Frakturer er dyre for både dig og samfundet

Knogleskørhed koster hvert år samfundet op mod 15 milliarder kroner i behandlinger og tabt livskvalitet. Men en tidlig indsats kan spare både penge og menneskelige konsekvenser.
Læs også: Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne
Systemet halter – men du kan handle

Der findes ikke ét nationalt screeningsprogram for knogleskørhed i Danmark, og det er op til hospitaler og læger, hvordan de griber det an. Derfor er det vigtigt at være opmærksom selv.
Det er aldrig for sent at starte

Selvom du er over 50, kan styrketræning, sund kost og vitamintilskud stadig gøre en forskel. Du kan ikke bygge knogler som i dine 20’ere, men du kan bremse forfaldet markant.
Tal om knogleskørhed – også med dine veninder

Mange kvinder opdager sygdommen for sent. Del din viden, spørg ind, og hjælp hinanden med at blive klogere – jo flere der får behandling tidligt, jo færre knoglebrud i fremtiden.
Artiklen er baseret på informationer fra Woman.dk
Læs også: Forskning afslører: Kan man lugte kræft?
Læs også: De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne