Light-produkter kan give bagslag – særligt for én bestemt gruppe

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et udbredt sødemiddel viser sig at kunne aktivere hjernens sultcenter – og især én gruppe reagerer markant.

Du har gjort alt det rigtige. Skiftet sodavanden ud med en light-version. Været opmærksom på kalorierne. Måske endda følt dig lidt stolt. Men hvad nu, hvis den smarte løsning faktisk saboterer dine intentioner

Sødt uden sukker – men kroppen lader sig ikke narre

Ny forskning fra University of Southern California antyder, at kroppen ikke nødvendigvis reagerer, som vi tror, når vi vælger kaloriefri alternativer.

I et forsøg med 75 personer blev hjernen scannet efter indtagelse af tre forskellige drikke: rent vand, sukkerholdig sodavand og sodavand med sødemidlet sucralose.

Forskernes resultater viste, at sødemidlet satte gang i områder af hjernen, som normalt aktiveres ved sult. Og det var ikke kun en lille reaktion – det var særligt tydeligt hos personer med overvægt, hvor signalerne mellem hjernens appetitcenter og belønningssystem blev forstærket.

Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Hjernens belønningssystem reagerer anderledes

I hjernen blev hypothalamus, der regulerer sult og kropsvægt, ekstra aktiv ved indtag af den sødede, kaloriefri drik.

Den velkendte smag af noget sødt uden den energi, sukker normalt bringer med sig, så ud til at sende blandede signaler – som om hjernen følte sig snydt.

Effekten var ikke kun målbar i scanningen, men også i deltagernes følelse af sult. Hos flere steg appetitten, da kroppen opfattede signalet som uforløst forventning. Kalorierne udeblev, men smagen havde allerede sat gang i systemet.

Er sødemidler den nemme vej – eller en genvej til øget appetit?

Selvom sødemidler ofte ses som et fornuftigt valg, især ved vægttab, peger forskningen på, at de muligvis har den modsatte effekt for visse grupper.

Læs også: Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

Når hjernen og kroppen ikke får, hvad de forventer, kan det nemlig føre til øget trang til mad.

Forskerne konkluderer ikke, at sødemidler er skadelige i sig selv – men at deres indvirkning på hjernen ikke må undervurderes. Særligt hvis målet er at spise mindre, og du i stedet ender med at spise mere, fordi hjernen forsøger at kompensere for det, den mangler.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism og er ledet af forskere som Chakravartti, Jann og Veit fra University of Southern California.

Artiklen er baseret på informationer fra Illustreret Videnskab

Læs også: Læger anbefaler at undgå disse madvarer ved halsproblemer

Læs også: Ny forskning: Middelhavskosten kan sænke blodtrykket – selv hos risikogrupper

Andre Artikler

Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Et nyt britisk studie viser, at en ganske almindelig grøntsag kan have overraskende store fordele for ældre menneskers...

Derfor bør du spise græskar hele efteråret

Græskar forbindes ofte med efterår, men mange ved ikke, om det egentlig er en frugt eller en grøntsag....

Disse muskler er nøglen til et langt og aktivt liv

Et stærkt og velfungerende kropscenter handler ikke om synlige mavemuskler, men om de dybere muskler, der stabiliserer rygsøjlen,...

Dette sker i din krop, hvis du spiser kål

Kål er en kalorielet grøntsag fyldt med vitaminer, antioxidanter og kostfibre.Både rød og grøn kål har hver deres...

Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Et nyt britisk studie viser, at en ganske almindelig grøntsag kan have overraskende store fordele for ældre menneskers...

Derfor bør du spise græskar hele efteråret

Græskar forbindes ofte med efterår, men mange ved ikke, om det egentlig er en frugt eller en grøntsag....

Disse muskler er nøglen til et langt og aktivt liv

Et stærkt og velfungerende kropscenter handler ikke om synlige mavemuskler, men om de dybere muskler, der stabiliserer rygsøjlen,...