En velkendt vaccine, som mange ældre allerede har fået, ser ud til at have en uventet og opsigtsvækkende bivirkning: Den kan muligvis mindske risikoen for demens. Det viser ny forskning fra USA, der kaster nyt lys over forbindelsen mellem virus og hjernesundhed.
En ældre vaccine med uventet effekt

Vaccinen blev oprindeligt udviklet for at beskytte mod en smertefuld virus, men viste sig også at mindske risikoen for demens med hele 20 procent over en længere periode.
Målet var helvedesild – men resultatet rakte videre

Vaccinen var rettet mod herpes zoster, bedre kendt som helvedesild, en virusinfektion som kan forårsage store smerter og komplikationer, især hos ældre.
Virus kan være skadelig for hjernen

Tidligere forskning peger på, at visse virusinfektioner kan skabe inflammation i hjernen og skade blodkarrene – noget der øger risikoen for demens.
Læs også: Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?
En ny vej til forebyggelse

Opdagelsen giver håb om en ny og overraskende måde at forebygge demens på, i en tid hvor ingen officiel forebyggende behandling findes.
Kvinder fik størst gavn af vaccinen

Data fra undersøgelsen viste, at kvinder havde en større reduktion i risiko end mænd – muligvis på grund af forskelle i immunforsvaret.
Undersøgelsen fulgte ældre i syv år

Forskerne kiggede på helbredet hos tusindvis af ældre over en periode på syv år og sammenlignede udviklingen hos vaccinerede og ikke-vaccinerede.
Risikoen for demens faldt markant

I den gruppe, der havde fået vaccinen, blev der registreret 20 procent færre tilfælde af demens – en effekt forskerne ikke havde forventet.
Læs også: Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne
Virus kan fremme skadelige proteiner

Herpes zoster menes også at kunne fremme dannelsen af amyloid-protein, som er en kendt faktor i udviklingen af demens.
En ny version af vaccinen testes

Den brugte vaccine er nu blevet erstattet af en nyere version. Næste skridt bliver at undersøge, om den nye udgave har samme effekt på hjernen.
Kendte råd gælder stadig

Uanset de nye resultater anbefales det stadig at være mentalt og socialt aktiv, holde blodtrykket lavt og stabilisere blodsukkeret for at beskytte hjernen.
Artiklen er baseret på informationer fra Illustreret Videnskab
Læs også: Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50
Læs også: Forskning afslører: Kan man lugte kræft?