Her er nogle overraskende tegn på, at din hjerne stadig kæmper, selv efter kræftbehandlingen er overstået.
Hukommelsen svigter i hverdagen

En af de mest almindelige udfordringer er problemer med at huske ting, som før var en selvfølge. Det kan være alt fra navne på folk til, hvad man skulle hente i køkkenet.
Koncentrationen halter

At holde fokus – hvad enten det er på en film, en bog eller en samtale – bliver pludselig svært. Tankerne vandrer, og man mister let tråden.
Ord der ikke vil findes

Mange oplever, at de ikke kan finde det rigtige ord, når de skal formulere sig. Det kan føles som om, ordforrådet pludselig er blevet mindre tilgængeligt.
Læs også: Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50
Distraktion og glemsomhed midt i gøremål

Det sker ofte, at man bliver distræt midt i en opgave. Man kan glemme, hvorfor man gik ind i et rum, eller miste overblikket i en samtale.
Udfordringer med at lære nyt

Når hjernen skal tage imod ny information – eksempelvis i forbindelse med job eller uddannelse – kan det føles overvældende. Læring bliver mere langsom og krævende.
Multitasking er ikke længere muligt

Tidligere kunne man jonglere med mange bolde ad gangen – nu bliver selv to ting ad gangen en kamp. Det mentale overskud er reduceret.
Planlægning kræver energi

Noget så simpelt som at planlægge en fødselsdag eller en weekendtur kan virke uoverskueligt. Hjernen har svært ved at strukturere opgaver.
Læs også: Forskning afslører: Kan man lugte kræft?
Problemer kan opstå længe efter behandlingen

For nogle kommer kognitive problemer ikke under behandlingen, men først når de vender tilbage til hverdagen. Her opdager de, at noget ikke fungerer som før.
Kemohjerne uden kemoterapi

Selv patienter, der ikke har fået kemoterapi, kan opleve symptomer. Også antihormonbehandling, stråling, operation og selve diagnosen kan påvirke hjernen.
Søvn og psykisk belastning forværrer symptomerne

Angst, depression og søvnproblemer, som ofte følger med en kræftdiagnose, spiller også ind. Når man sover dårligt, bliver kognitive udfordringer endnu mere udtalte.
Artiklen er baseret på informationer fra Netdoktor.
Læs også: De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne
Læs også: Sådan tager du små pauser uden at forlade din arbejdsplads