Vidste du, at flere helt almindelige grøntsager faktisk overgår appelsinen, når det kommer til indholdet af C-vitamin?
Her får du et overblik over, hvilke grøntsager, som du kan skrue op for, hvis du vil booste immunforsvaret, støtte din hud og optage mere jern.
C-vitamin hjælper collagenproduktionen

En bonus ved at vælge grøntsager med masser af C-vitamin er, at vitaminet understøtter dannelsen af collagen.
Det holder ikke bare huden sund, men styrker også sener, led og væv i hele kroppen.
Læs også: Arla trækker populært produkt tilbage efter ulækkert fund
Styrker optagelsen af jern

C-vitamin fremmer kroppens evne til at optage jern – især det, der findes i plantebaserede fødevarer.
Så hvis du spiser vegetarisk, kan du med fordel kombinere C-vitaminrige grøntsager med bønner, linser eller fuldkorn.
Beskytter cellerne som antioxidant

Som en kraftig antioxidant beskytter C-vitamin dine celler mod skader fra stress, forurening og dårlig kost.
Det hjælper dig med at holde både akutte og kroniske sygdomme på afstand.
Læs også: 43 % lavere risiko for hjertesygdom? Svaret ligger i dit køleskab
Rød peberfrugt

Rød peberfrugt er en sand superstjerne med hele 118 mg C-vitamin pr. kop i skiver.
Det er mere end dobbelt så meget som en lille appelsin. Udover C-vitamin får du også masser af A-vitamin, som er godt for synet og huden.
Broccoli

En kop kogt broccoli byder på ca. 102 mg C-vitamin.
Derudover er broccoli rig på fibre, K-vitamin og folat, som styrker både blodets evne til at størkne, hjerte- og cellefunktion samt DNA-sundhed.
Læs også: Sådan snyder du dig selv slank med disse tricks til at kontrollere dine portioner
Grønkål

Grønkål er ikke bare en trendy grøntsag – den indeholder op mod 93 mg C-vitamin i 100 gram rå blade.
Grønkål er desuden proppet med fibre, K-vitamin, magnesium og antioxidanter, som gavner hjertet, knoglerne og immunforsvaret.
Rosenkål

Rosenkål har måske ikke været alles favorit som barn, men én kop rå rosenkål giver omkring 75 mg C-vitamin.
Samtidig får du fibre, folat, A- og K-vitamin, som hjælper både tarm, celler, øjne og immunsystemet.
Læs også: Advarsel til Netto-kunder: Kassér dette produkt straks
Chilipeber

Elsker du stærk mad? Så er chilipeber et krydderi, du kan juble over.
Bare en halv kop hakket, rå chilipeber giver ca. 108 mg C-vitamin.
Samtidig indeholder chilipeber capsaicin, som kan have fordele for hjerte, stofskifte og hjernen.
Glaskål

Glaskål indeholder 84 mg C-vitamin pr. kop rå.
Læs også: 80 procent af danskerne er enige – det her måltid slår alt andet
Den milde, let søde kål byder desuden på fibre, kalium og B6-vitamin, som understøtter knogler, hjerte og energiomsætning.
Spinat

Spinat er ikke kun godt for jernindtaget – tre fjerdedele kop kogt spinat giver ca. 60 mg C-vitamin.
Spinat er også rig på K-vitamin, calcium, jern og magnesium, som alle bidrager til immunforsvar, knogler og energi.
Artiklen er baseret på informationer fra Real Simple.