Vil du gerne skære ned på dit indtag af pesticidrester?
Selvom kontrollen med pesticider i Danmark er god, kan du selv gøre en række ting for at mindske resterne i din mad. Her får du ekspertens bedste tips.
Vælg danske madvarer

Danske frugt- og grøntsagsprodukter indeholder som regel færre pesticidrester end udenlandske.
Faktisk ligger niveauerne i danske produkter ofte helt nede på 10 procent af den tilladte grænseværdi.
Læs også: Du har haft det i køkkenet hele tiden: Denne drik smelter mavefedt væk
Ved at vælge lokalt producerede fødevarer mindsker du altså din eksponering for pesticider markant.
Gå efter økologisk

Økologiske madvarer dyrkes med meget begrænset brug af pesticider, og derfor er det en effektiv måde at minimere rester i maden.
Samtidig støtter du en mere miljøvenlig produktion med færre pesticidudledninger til naturen.
Spis varieret

En varieret kost er ikke kun sund – det hjælper dig også med at mindske din risiko.
Læs også: Advarsel: Spis ikke denne grøntsag, hvis den smager bittert – det kan ende med forgiftning
Hvis du spiser mange forskellige slags frugt og grønt, mindsker du chancen for at få for høje mængder pesticidrester fra én enkelt type fødevare.
Skyl dine frugter og grøntsager

Selvom det ikke fjerner alle pesticider, kan en grundig skylning mindske mængden. Samtidig slipper du for bakterier, virus og snavs.
Husk at vaske hænder, især efter at have skrællet citrusfrugter, hvor pesticidrester ofte sidder i skrællen.
Undgå de mest udsatte varer

Visse typer frugt og grønt har ofte højere pesticidindhold, især dem der importeres.
Læs også: Tysk vægttabssucces rammer Danmark: Millioner bruger det – og du kan købe det uden recept
Ved at undersøge hvilke varer, der generelt indeholder flest pesticidrester, kan du tage informerede valg og eventuelt vælge alternativer.
Brug en grøntsagsbørste

En børste kan hjælpe med at fjerne mere skidt og rester fra overfladen på hårde grøntsager som kartofler og gulerødder.
Det er især nyttigt, hvis du ikke skræller dem inden tilberedning.
Skræl frugt og grønt med skræl

Især citrusfrugter og konventionelle æbler kan have pesticidrester i skrællen.
Læs også: Sådan sænker du dit blodsukker uden at droppe den lækre mad
Hvis du ikke vælger økologisk, kan du med fordel skrælle disse typer for at mindske resterne.
Opbevar korrekt

Korrekt opbevaring kan være med til at holde frugt og grønt friskt, men det kan også begrænse yderligere bakterievækst og opblomstring af svampesporer, som i nogle tilfælde kan påvirkes af pesticidrester.
Vask hænderne før og efter håndtering

Hænderne kan overføre pesticidrester til andre fødevarer, især hvis du har håndteret frugt med skræl.
Vask altid hænderne grundigt før og efter tilberedning af frugt og grønt.
Læs også: Eksperterne afslører: Sådan slipper du af med kvalme uden medicin
Spørg ind til oprindelsen

Ved at stille spørgsmål i supermarkedet eller købe fra lokale producenter og gårdbutikker kan du blive klogere på, hvordan dine fødevarer er dyrket.
Mere viden kan hjælpe dig med at træffe bedre valg for dig og din familie.
Artiklen er baseret på informationer fra Sygeforsikring.dk.