Kun 500 milligram kan reducere din risiko for diabetes med 20 procent

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny undersøgelse viser overraskende resultater om en bestemt gruppe næringsstoffer, der kan have stor betydning for din sundhed.

En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature Food har analyseret kostvanerne hos cirka 125.000 personer i alderen 40-70 år i mere end over ti år.

Fokus var på et særligt indholdsstof i frugt, grøntsager og bær, som i høj grad ser ud til at påvirke risikoen for kroniske sygdomme.

Forskerne fandt, at de personer, der spiste bredt og varieret indenfor denne kategori, havde markant lavere risiko for flere livsstilssygdomme sammenlignet med dem, der indtog mindre.

Disse fødevarer gør forskellen

De særlige stoffer findes naturligt i en række almindelige fødevarer.

Læs også: Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

Det gælder blandt andet bær, æbler, appelsiner, vindruer, te, rød- og grønkål samt mørk chokolade.

Jo flere forskellige kilder man inddrager i sin kost, desto større effekt kan der opnås.

Forskerne understreger, at variationen er central, da planterne indeholder tusindvis af forskellige forbindelser, som hver især har unikke egenskaber.

Nogle af dem påvirker blodtryk, andre kolesteroltal, mens andre igen kan reducere inflammation i kroppen.

Læs også: Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Tidligere forskning har desuden peget på en sammenhæng mellem et højt indtag af disse stoffer og en lavere risiko for Alzheimers og demens.

Resultaterne fra undersøgelsen

Undersøgelsen viser, at personer, der dagligt spiser omkring syv forskellige fødevarer, som indeholder disse stoffer, i gennemsnit har 20 procent lavere risiko for type 2-diabetes, 10 procent lavere risiko for hjerte- og karsygdomme og 8 procent lavere risiko for visse kræftformer.

Forskningen peger desuden på, at et dagligt indtag på mindst 500 milligram er forbundet med de største sundhedsgevinster.

Det svarer eksempelvis til ét æble, én appelsin, en håndfuld bær og to kopper sort eller grøn te.

Læs også: Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

Resultaterne understøtter de danske anbefalinger om at spise mindst 500-800 gram frugt, grøntsager og bær dagligt, svarende til cirka fem til ni håndfulde.

Artiklen er baseret på informationer fra Iltalehti.fi.

Læs også: Forskere er enige: Blåbær er det bedste valg for din hjerne

Andre Artikler

Forskning viser: Daglige gåture kan udsætte alzheimer i op til syv år

Et nyt studie fra hospitalet Mass General Brigham i Boston viser, at daglige gåture kan være et af...

Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

Det er en vigtig del af et sundt liv at få antiinflammatoriske fødevarer ind i kosten. Det gælder...

Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Kalkunbacon bliver ofte betragtet som et sundere alternativ til svinebacon, men forskellene er mindre, end mange tror.Kalkunbacon...

Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

De fleste voksne kan opfylde deres magnesiumbehov gennem en varieret kost, hvor bælgfrugter kan være en værdifuld kilde.Her...

Forskning viser: Daglige gåture kan udsætte alzheimer i op til syv år

Et nyt studie fra hospitalet Mass General Brigham i Boston viser, at daglige gåture kan være et af...

Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

Det er en vigtig del af et sundt liv at få antiinflammatoriske fødevarer ind i kosten. Det gælder...

Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Kalkunbacon bliver ofte betragtet som et sundere alternativ til svinebacon, men forskellene er mindre, end mange tror.Kalkunbacon...