Denne tilberedningsmetode af dine kartofler kan hæve din diabetesrisiko med 20 procent

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskere har undersøgt, hvordan en bestemt tilberedning af kartofler påvirker risikoen for diabetes type 2.

Et nyt studie fra Harvard T.H. Chan School of Public Health bygger på data fra mere end 205.000 personer indsamlet gennem tre store langtidsstudier, der har fulgt deltagere i over 30 år.

Forskerne har analyseret både kostvaner og sygdomsudvikling, og de har set nærmere på, hvordan forskellige tilberedningsmetoder af kartofler påvirker risikoen for at udvikle diabetes type 2.

Analysen er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The BMJ og har til formål at præcisere et område, hvor der tidligere har hersket stor usikkerhed.

Risikoen afhænger af tilberedningen

Resultaterne viser, at personer, der spiser tre eller flere portioner om ugen af en bestemt tilberedningsform, øger deres risiko for at udvikle diabetes type 2 med 20 procent.

Læs også: Alt virkede normalt, indtil moren i chok hentede sin 7-årig datter efter legeaftalen

Det markante fund er, at denne sammenhæng ikke gælder for andre former for kartofler som kogte, bagte eller mosede.

Dermed fremhæver forskerne, at det ikke er råvaren i sig selv, men måden den tilberedes på, der har betydning.

Det ændrer forståelsen af tidligere studier, hvor kartofler generelt blev vurderet som en homogen kategori uden skelnen til tilberedningsmetode.

Muligheder for sundere alternativer

Studiet undersøgte også, hvad der sker, når man erstatter kartofler med andre kulhydratkilder.

Læs også: Ernæringsbiolog: Stop med at købe denne frugt nu!

Her viste resultaterne, at et skift til fuldkornsprodukter kan reducere risikoen for diabetes type 2 med op til 19 procent, hvis det gælder udskiftning af den særligt risikobetonede tilberedningsform.

Selv udskiftning af kogte eller bagte kartofler med fuldkorn viste en mindre, men stadig positiv effekt.

Det er netop indtagelsen af friturestegte kartofler, der øger risikoen for type-2 diabetes markant og ikke kartofler i almindelighed.

Artiklen er baseret på informationer fra El Confidencial.

Læs også: Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Læs også: Spis dig sund i efteråret med disse undervurderede råvarer

Andre Artikler

Alt virkede normalt, indtil moren i chok hentede sin 7-årig datter efter legeaftalen

En mors oplevelse blev delt bredt, da hun fortalte, at hendes syvårige datter kom hjem fra sin første legeaftale i en tilstand, der kom bag på hende.

Ernæringsbiolog: Stop med at købe denne frugt nu!

De har længe været en fast del af frugtskålen. Men nu sår en norsk ernæringsbiolog tvivl om, hvorvidt de overhovedet bør være en del af vores kost.

Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

De fleste tager magnesium forkert – her er det afgørende tidspunkt, der kan ændre alt.

Spis dig sund i efteråret med disse undervurderede råvarer

Efteråret byder på meget mere end græskar og kartofler.Når vejret bliver køligere, kommer nye frugter og grøntsager...

Alt virkede normalt, indtil moren i chok hentede sin 7-årig datter efter legeaftalen

En mors oplevelse blev delt bredt, da hun fortalte, at hendes syvårige datter kom hjem fra sin første legeaftale i en tilstand, der kom bag på hende.

Ernæringsbiolog: Stop med at købe denne frugt nu!

De har længe været en fast del af frugtskålen. Men nu sår en norsk ernæringsbiolog tvivl om, hvorvidt de overhovedet bør være en del af vores kost.

Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

De fleste tager magnesium forkert – her er det afgørende tidspunkt, der kan ændre alt.