Svensk studie: Disse madvarer kan forsinke demens i årevis

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt langtidsstudie fra Sverige peger på, at det du lægger på tallerkenen i dag, kan afgøre, hvor hurtigt både hjerne og hjerte ældes. Visse fødevarer ser nemlig ud til at bremse udviklingen af demens og kroniske sygdomme.

Grøntsager giver hjernen brændstof

Foto Fruktno

Personer, der spiser mange grøntsager dagligt, havde langsommere udvikling af demens. Fibrene og vitaminerne beskytter både hukommelsen og blodkarrene.

Frugt som naturligt skjold

Foto Shutterstockcom

Et højt indtag af frugt var forbundet med bedre hjernesundhed. Antioxidanterne i frugt hjælper med at reducere betændelsestilstande, der ellers kan skade hjernen.

Fuldkorn styrker på lang sigt

Foto Shutterstockcom

Fuldkornsprodukter som havre, rug og brune ris blev koblet til en lavere risiko for hjerteproblemer og kognitiv svækkelse.

Læs også: Ny forskning: Middelhavskosten kan sænke blodtrykket – selv hos risikogrupper

Bælgfrugter holder kroppen stabil

Foto Magasinet Helse

Linser, bønner og kikærter leverer både protein og fibre, som understøtter et stabilt blodsukker – en vigtig faktor for hjernens funktion.

Umættede fedtstoffer er nøglen

Foto Shutterstockcom

Fødevarer med olivenolie, nødder og fisk, der indeholder sunde fedtsyrer, blev sat i forbindelse med langsommere udvikling af både demens og hjertesygdom.

Farlige mønstre afsløret

Foto Shutterstockcom

Deltagere, der spiste mange forarbejdede fødevarer, sukker og mættet fedt, udviklede hurtigere demens og havde højere risiko for kroniske lidelser.

Langsigtede vaner er afgørende

Foto Shutterstockcom

Studiet viste, at det ikke er et enkelt måltid, der betyder noget, men de samlede kostmønstre over mange år, som former hjernen og kroppen.

Læs også: Drik dig til en fladere mave: Naturligt, nemt og hurtigt

Ikke alle sygdomme blev påvirket

Foto Shutterstockcom

Mens hjertesygdom og demens blev påvirket positivt af sund kost, så man ingen tydelig effekt på muskler og led.

Sociale forhold spiller ind

Foto Shutterstockcom

Usunde madvaner var mest udbredt blandt ældre, rygere, enlige og dem med lavere uddannelsesniveau – faktorer, der også kan påvirke helbredet generelt.

Små valg med stor effekt

Foto Shutterstockcom

Budskabet fra forskerne er klart: vælg grøntsager, fuldkorn og fisk frem for sukker og færdigretter. Over tid kan det gøre forskellen på et hurtigt eller langsomt sygdomsforløb.

Artiklen er baseret på informationer fra EatingWell

Læs også: Ekspert: Disse almindelige fødevarer er ikke så sunde, som de ser ud

Læs også: Ny forskning: Visse forarbejdede fedtstoffer påvirker ikke hjertet negativt

Andre Artikler

Alzheimers kan skyldes et forstyrret biologisk ur

Ny forskning tyder på, at Alzheimers sygdom ikke blot forstyrrer søvnen – den kan faktisk få næring af...

De mest almindelige mareridt, og hvad de betyder

Ifølge Sleep Foundation oplever mellem 2 og 8 procent af voksne mareridt.Faktorer som alder, køn og livsomstændigheder...

Sorte ris kan være nøglen til sundere plantebaserede måltider

Sorte ris er ved at genvinde sin plads i moderne kost som en naturlig kilde til antioxidanter og...

Slip af med muskelspændinger naturligt og effektivt

Muskelspasmer kan opstå hos alle og skyldes ofte overanstrengelse eller intens fysisk aktivitet.Selvom de kan være smertefulde,...

Alzheimers kan skyldes et forstyrret biologisk ur

Ny forskning tyder på, at Alzheimers sygdom ikke blot forstyrrer søvnen – den kan faktisk få næring af...

De mest almindelige mareridt, og hvad de betyder

Ifølge Sleep Foundation oplever mellem 2 og 8 procent af voksne mareridt.Faktorer som alder, køn og livsomstændigheder...

Sorte ris kan være nøglen til sundere plantebaserede måltider

Sorte ris er ved at genvinde sin plads i moderne kost som en naturlig kilde til antioxidanter og...