Hvis du hører til dem, der altid lige sniger lidt ekstra ost på pizzaen, vælger ost i stedet for dessert og aldrig går uden om en ostetallerken – så er du ikke alene.
Rigtig mange danskere elsker ost, og heldigvis er der nu endnu en grund til ikke at føle skyld over din osteaffære.
Ost har i mange år haft ry for at være en syndig nydelse. Det høje fedtindhold og bekymringer om kolesterol har sat den på skammekrogen i mange kostplaner.
Men det billede er i gang med at ændre sig. Forskning fra blandt andet Aarhus Universitet og Københavns Universitet peger på, at ost faktisk kan have en række sundhedsfremmende effekter – både for mave, hjerte og immunforsvar.
Læs også: Dette kan ske i din krop, hvis du drikker ingefærte hver dag
Så hvis du allerede har ost i din hverdag, er der god grund til at fortsætte. Og hvis ikke? Så kan det være på tide at give det en chance.
Ost booster dine gode bakterier
Mange tænker ikke på ost som en del af tarmvenlig kost, men det burde vi måske. Særligt de lagrede og ikke-varmebehandlede oste indeholder nemlig levende bakterier, som fungerer som naturlig probiotika.
De hjælper med at vedligeholde balancen i tarmfloraen og bidrager til et sundere fordøjelsessystem.
Når du vælger oste som gouda, cheddar, emmentaler, provolone eller en god, gammeldags hytteost, gør du noget aktivt for din tarm.
Læs også: Disse almindelige madvarer kan øge din risiko for type 2-diabetes
De mælkesyrebakterier, der opstår under fermentering, arbejder sammen med kroppen og kan være med til at styrke immunforsvaret og forbedre næringsoptagelsen.
Kalcium, B12 og protein i ét bid
Ost er et ægte multitalent, når det gælder næringsstoffer. Særligt faste oste er spækket med kalcium – et mineral, der er nødvendigt for stærke knogler, sunde tænder og et velfungerende kredsløb. Faktisk kan 100 gram hård ost dække hele dit daglige behov for kalk.
Men det stopper ikke her. Ost er også en solid kilde til B12-vitamin – noget, mange får for lidt af, især hvis man spiser mindre kød.
Vitaminet er essentielt for både nervesystemet og blodets funktion, og det findes kun naturligt i animalske produkter.
Læs også: Ny forskning: Slankemedicin ændrer dine smagsløg på denne måde
Samtidig får du også masser af protein, hvilket gør ost til et godt valg, når du vil holde dig mæt og give kroppen byggesten til muskler og væv.
Her er nogle oste, der skiller sig ud med særligt højt indhold:
- Parmesan: Højeste indhold af kalcium og rig på protein
- Fedtfattig Danbo: Masser af protein og stadig smag
- Emmentaler: Både proteinrig og B12-venlig
- Havarti: Et dansk bud på en proteinbombe
Ost kan derfor være et smart – og lækkert – supplement til en sund kost, uden at du behøver spise store mængder.
Artiklen er baseret på informationer fra IFORM
Læs også: Overraskende forskning: Almindeligt køkkenkrydderi virker som fedtforbrænder
Læs også: Er Wegovy allerede forældet? Nyt lægemiddel lover vægttab uden tilbagefald