I mange år har forarbejdede fedtstoffer haft et dårligt ry og ofte været sat i bås med transfedtsyrer som en af de store syndere bag hjertesygdomme. Men ny forskning fra King’s College London og Maastricht Universitet udfordrer den opfattelse – og viser, at visse typer forarbejdede fedtstoffer måske slet ikke er så skadelige, som vi tror, hvis de spises i almindelige mængder.
Forarbejdede fedtstoffer under lup

Forskerne undersøgte to typer af såkaldte interesterificerede fedtstoffer – én rig på palmitinsyre og én rig på stearinsyre. Disse fedtstoffer bruges ofte i stedet for transfedtsyrer i fødevarer som margarine, bagværk og smørepålæg.
Sådan foregik forsøget

47 raske voksne deltog i et dobbeltblindet, randomiseret forsøg, hvor de fulgte to forskellige seksugers diæter. Hver diæt indeholdt en af de to fedttyper.
Almindelig mad på menuen

Deltagerne spiste muffins og smørepålæg lavet med de forskellige fedtstoffer – på en måde, der minder om helt almindelige madvaner. Fedtstofferne udgjorde omkring 10 procent af deres samlede energiindtag.
Læs også: Ekspert: Disse almindelige fødevarer er ikke så sunde, som de ser ud
Ingen ændring i kolesteroltal

Forskerne fandt ingen væsentlig forskel i hverken kolesterol- eller triglyceridniveauer mellem de to grupper. Forholdet mellem “godt” og “dårligt” kolesterol forblev også stabilt.
Ingen tegn på inflammation

Undersøgelser viste heller ingen stigning i inflammation eller insulinresistens – to centrale faktorer, der normalt forbindes med stofskiftesygdomme.
Sund leverfunktion

Målinger af leverfedt viste ingen ophobning, hvilket tyder på, at fedtstofferne ikke påvirkede leveren negativt.
Hjertet havde det godt

Forskerne fandt heller ingen forringelse af blodkarrenes funktion – en tidlig markør for udvikling af hjertesygdomme.
Læs også: Ny japansk undersøgelse: Ost kan være forbundet med lavere risiko for demens
Et sikrere alternativ til transfedt

Resultaterne tyder på, at de interesseficerede fedtstoffer, der fremstilles af palme- og planteolier, kan være et sikkert alternativ til de sundhedsskadelige transfedtsyrer.
Ikke al fødevareteknologi er skadelig

Studiet peger på, at moderne fødevareteknologi ikke nødvendigvis er en fjende – tværtimod kan den være med til at skabe sundere produkter uden at gå på kompromis med smag og tekstur.
Behov for mere forskning

Selvom forsøget viste lovende resultater, understreger forskerne, at der er brug for længerevarende studier for at afdække de langsigtede effekter.
Beroligende nyt for forbrugerne

For nu giver forskningen dog en vis ro i maven: Forarbejdede fødevarer, der indeholder disse specifikke fedtstoffer, ser ikke ud til at være den hjertetrussel, mange har frygtet – så længe de spises med måde.
Læs også: Forskere chokeret: Denne fødevare stopper betændelse i tarmen
Artiklen er baseret på informationer fra Science Daily
Læs også: Disse fødevarer kan forværre bivirkningerne ved Ozempic og Wegovy