Ny forskning: Visse forarbejdede fedtstoffer påvirker ikke hjertet negativt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

I mange år har forarbejdede fedtstoffer haft et dårligt ry og ofte været sat i bås med transfedtsyrer som en af de store syndere bag hjertesygdomme. Men ny forskning fra King’s College London og Maastricht Universitet udfordrer den opfattelse – og viser, at visse typer forarbejdede fedtstoffer måske slet ikke er så skadelige, som vi tror, hvis de spises i almindelige mængder.

Forarbejdede fedtstoffer under lup

Foto Shutterstockcom

Forskerne undersøgte to typer af såkaldte interesterificerede fedtstoffer – én rig på palmitinsyre og én rig på stearinsyre. Disse fedtstoffer bruges ofte i stedet for transfedtsyrer i fødevarer som margarine, bagværk og smørepålæg.

Sådan foregik forsøget

Foto Shutterstockcom

47 raske voksne deltog i et dobbeltblindet, randomiseret forsøg, hvor de fulgte to forskellige seksugers diæter. Hver diæt indeholdt en af de to fedttyper.

Almindelig mad på menuen

Foto Shutterstockcom

Deltagerne spiste muffins og smørepålæg lavet med de forskellige fedtstoffer – på en måde, der minder om helt almindelige madvaner. Fedtstofferne udgjorde omkring 10 procent af deres samlede energiindtag.

Læs også: Ekspert: Disse almindelige fødevarer er ikke så sunde, som de ser ud

Ingen ændring i kolesteroltal

Foto Shutterstockcom

Forskerne fandt ingen væsentlig forskel i hverken kolesterol- eller triglyceridniveauer mellem de to grupper. Forholdet mellem “godt” og “dårligt” kolesterol forblev også stabilt.

Ingen tegn på inflammation

Foto SIVStockStudio Shutterstockcom

Undersøgelser viste heller ingen stigning i inflammation eller insulinresistens – to centrale faktorer, der normalt forbindes med stofskiftesygdomme.

Sund leverfunktion

Foto Shutterstockcom

Målinger af leverfedt viste ingen ophobning, hvilket tyder på, at fedtstofferne ikke påvirkede leveren negativt.

Hjertet havde det godt

Foto Shutterstockcom

Forskerne fandt heller ingen forringelse af blodkarrenes funktion – en tidlig markør for udvikling af hjertesygdomme.

Læs også: Ny japansk undersøgelse: Ost kan være forbundet med lavere risiko for demens

Et sikrere alternativ til transfedt

Foto Shutterstockcom

Resultaterne tyder på, at de interesseficerede fedtstoffer, der fremstilles af palme- og planteolier, kan være et sikkert alternativ til de sundhedsskadelige transfedtsyrer.

Ikke al fødevareteknologi er skadelig

Foto Shutterstockcom

Studiet peger på, at moderne fødevareteknologi ikke nødvendigvis er en fjende – tværtimod kan den være med til at skabe sundere produkter uden at gå på kompromis med smag og tekstur.

Behov for mere forskning

Foto Shutterstockcom

Selvom forsøget viste lovende resultater, understreger forskerne, at der er brug for længerevarende studier for at afdække de langsigtede effekter.

Beroligende nyt for forbrugerne

Foto Shutterstockcom

For nu giver forskningen dog en vis ro i maven: Forarbejdede fødevarer, der indeholder disse specifikke fedtstoffer, ser ikke ud til at være den hjertetrussel, mange har frygtet – så længe de spises med måde.

Læs også: Forskere chokeret: Denne fødevare stopper betændelse i tarmen

Artiklen er baseret på informationer fra Science Daily

Læs også: Disse fødevarer kan forværre bivirkningerne ved Ozempic og Wegovy

Andre Artikler

De bedste kosttilskud at tage sammen med magnesium

Magnesium er et essentielt mineral, der spiller en vigtig rolle for muskler, nerver, energi og blodtryk.Når det kombineres...

Ekspert: Disse almindelige fødevarer er ikke så sunde, som de ser ud

Mange fødevarer bliver markedsført som “sunde” – men flere af dem kan faktisk spænde ben for dine gode...

Disse fødevarer indeholder flere probiotika end yoghurt

Probiotika spiller en afgørende rolle for fordøjelse, immunforsvar og generel sundhed.Selvom yoghurt ofte forbindes med disse gavnlige...

Forskere forklarer: Derfor påvirker vintertid din søvn

Hvert efterår får vi en time “ekstra søvn”, men mange oplever det stik modsatte. Den lille justering på...

De bedste kosttilskud at tage sammen med magnesium

Magnesium er et essentielt mineral, der spiller en vigtig rolle for muskler, nerver, energi og blodtryk.Når det kombineres...

Ekspert: Disse almindelige fødevarer er ikke så sunde, som de ser ud

Mange fødevarer bliver markedsført som “sunde” – men flere af dem kan faktisk spænde ben for dine gode...

Disse fødevarer indeholder flere probiotika end yoghurt

Probiotika spiller en afgørende rolle for fordøjelse, immunforsvar og generel sundhed.Selvom yoghurt ofte forbindes med disse gavnlige...