Mange smider mad ud, fordi de er usikre på, hvor længe rester kan holde sig.
Ifølge direktør og grundlægger af Muldiverset, Birgitte Escherich, handler det om manglende viden og overdreven frygt for bakterier.
Her får du et overblik over, hvor længe dine rester faktisk kan holde sig i køleskabet, og hvordan du bedst passer på dem.
Sammenkogte retter

Retter som bolognese og gryderetter kan holde sig i 5-6 dage i køleskabet, mens supper kan holde sig helt op til en uge.
Læs også: Myndighederne beder forældre om at kassere modermælkserstatning efter fund af bakterie
Kogte ris

Ris kan holde sig friske i op til 10 dage, hvis de hurtigt bliver sat på køl efter måltidet.
Kogt pasta

Pasta bør spises indenfor 5 dage, så længe den har været opbevaret koldt og dækket til.
Kogte kartofler

Kartofler kan holde sig i cirka 6 dage, hvis de har stået på køl hele tiden.
Stegt bøf

En stegt bøf kan spises indenfor 5 dage, så længe den er blevet afkølet hurtigt og opbevaret korrekt.
Læs også: Nyd julebordet uden at gå på kompromis med din sundhed
Kogt fisk

Fisk, som for eksempel kogt torsk, har kortere holdbarhed og bør spises senest efter 3 dage.
Kogte asparges

Asparges holder sig gode i op til 6 dage, når de opbevares i en tæt beholder i køleskabet.
Kogte grønne bønner

Grønne bønner kan holde sig i cirka 6 dage under de rette forhold.
Kogt blomkål

Kogt blomkål bør spises indenfor 6 dage, da det ellers mister både smag og konsistens.
Læs også: Læge deler råd mod tømmermænd - og det involverer ost
Hold maden kold

Maden bør højst stå 30-40 minutter på bordet, før den kommer i køleskabet, som skal holde en temperatur på 4-5 grader.
Sådan undgår du bakterier

Vask hænder, skåle og redskaber grundigt både under madlavning, og når du pakker rester væk, og undgå at tage gryder frem og tilbage fra køleskabet flere gange.
Pas på frisk pynt

Tilberedt mad og friske råvarer som krydderurter skal opbevares adskilt for at undgå forurening.
Brug dine sanser

Lugt, smag og udseende er ofte de bedste indikatorer. Hvis maden virker forkert, skal du ikke spise den.
Læs også: Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom
Kilde: TV 2.
Læs også: Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet