10 fødevarer der kan øge inflammation i din krop

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mens nogle fødevarer hjælper med at reducere inflammation, kan andre gøre det værre. Her er 10 almindelige fødevarer, der kan bidrage til betændelsestilstande i kroppen.

Sukkerholdige fødevarer og drikkevarer

Foto Shutterstockcom

Et højt indtag af tilsat sukker, som findes i sodavand, slik og is, kan forstyrre tarmens sundhed og øge inflammatoriske markører. Dette er forbundet med sygdomme som hjertesygdomme, fedme og fedtlever.

Fastfood

Foto Shutterstockcom

Fastfood indeholder ofte forarbejdet kød, raffinerede korn og store mængder salt – ingredienser, der kan udløse inflammation. Et højt saltindtag er især blevet sat i forbindelse med leddegigt og ophobning af plak i blodårerne.

Rødt og forarbejdet kød

Bacon stripes CC0 10

Regelmæssigt forbrug af rødt og forarbejdet kød, såsom bacon og pølser, kan øge niveauerne af inflammatoriske proteiner i kroppen. Desuden kan disse kødprodukter hæve niveauet af TMAO, en forbindelse forbundet med hjertesygdomme.

Læs også: Svensk studie: Disse madvarer kan forsinke demens i årevis

Friterede fødevarer

Foto Shutterstockcom

Fødevarer som pommes frites og friturestegt kylling indeholder avancerede glykeringsslutprodukter (AGEs), der kan forårsage oxidativt stress og inflammation. Et højt AGEs-indtag er forbundet med diabetes, hjertesygdomme og hurtigere aldring.

Færdigpakkede og bekvemmelighedsfødevarer

Foto Shutterstockcom

Ultra-forarbejdede snacks og færdigretter indeholder ofte store mængder sukker, raffinerede korn og natrium. Disse ingredienser kan øge niveauerne af C-reaktivt protein (CRP), en markør for kronisk inflammation.

Fødevarer med højt indhold af omega-6 fedtstoffer

Olie
Shutterstockcom

Omega-6 fedtstoffer er essentielle for kroppen, men en ubalance mellem omega-6 og omega-3 kan føre til inflammation. Mange forarbejdede fødevarer indeholder omega-6-rige olier som sojaolie og rapsolie.

Fødevarer med højt saltindhold

Foto Shutterstockcom

Et for højt saltindtag kan forstyrre tarmbakterierne og øge inflammation i fordøjelsessystemet. Salt-rige diæter er blevet forbundet med inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa.

Læs også: 70 % færre depressive symptomer: Forskere peger på uventet forklaring

Raffinerede korn

Foto Shutterstockcom

Hvidt brød, pasta og andre raffinerede kornprodukter mangler fiber, som spiller en vigtig rolle i at kontrollere inflammation. Diæter med et højt indhold af raffinerede korn er forbundet med forhøjede CRP-niveauer, en indikator for inflammation.

Kunstige sødestoffer

Foto Shutterstock

Sødestoffer som aspartam og sukralose kan påvirke tarmbakterierne negativt og udløse en inflammatorisk reaktion. Studier viser, at de kan reducere gavnlige bakterier i tarmen og skabe ubalance i fordøjelsen.

Alkohol

Foto Shutterstockcom

For meget alkohol kan skade kroppens væv, øge dannelsen af frie radikaler og hæve niveauerne af inflammatoriske proteiner som TNF-α. På længere sigt kan dette føre til leverskader og kronisk inflammation.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.com

Læs også: Ny diæt overrasker forskere: Slår medicin mod irritabel tyktarm

Læs også: Oppustet mave? Her er 13 overraskende ting, der måske kan hjælpe dig lige nu

Andre Artikler

Fedt på denne kropsdel kan ifølge forskning styrke dit hjerte

Ikke alt fedt på kroppen har samme effekt på helbredet. Forskere har fundet en overraskende forskel, hvoraf noget fedt er sundere end andet.

Blindhed kan nu forudsiges med ny teknologi – flere år i forvejen

Et nyt gennembrud i øjenforskningen viser, hvordan kunstig intelligens kan forudsige, hvem der risikerer at miste synet –...

Sådan kan 20-20-20-reglen gøre dine øjne mindre skærmtrætte

Mange af os tilbringer det meste af dagen foran en skærm, hvad enten det er computer, tablet eller...

Kylling med vindruer – mærkelig kombi, genial smag

Hvis du leder efter en nem, sund og anderledes ret, der kombinerer det salte fra kylling med det søde fra vindruer, så er denne opskrift lige noget for dig.

Fedt på denne kropsdel kan ifølge forskning styrke dit hjerte

Ikke alt fedt på kroppen har samme effekt på helbredet. Forskere har fundet en overraskende forskel, hvoraf noget fedt er sundere end andet.

Blindhed kan nu forudsiges med ny teknologi – flere år i forvejen

Et nyt gennembrud i øjenforskningen viser, hvordan kunstig intelligens kan forudsige, hvem der risikerer at miste synet –...

Sådan kan 20-20-20-reglen gøre dine øjne mindre skærmtrætte

Mange af os tilbringer det meste af dagen foran en skærm, hvad enten det er computer, tablet eller...