Mens nogle fødevarer hjælper med at reducere inflammation, kan andre gøre det værre. Her er 10 almindelige fødevarer, der kan bidrage til betændelsestilstande i kroppen.
Sukkerholdige fødevarer og drikkevarer

Et højt indtag af tilsat sukker, som findes i sodavand, slik og is, kan forstyrre tarmens sundhed og øge inflammatoriske markører. Dette er forbundet med sygdomme som hjertesygdomme, fedme og fedtlever.
Fastfood

Fastfood indeholder ofte forarbejdet kød, raffinerede korn og store mængder salt – ingredienser, der kan udløse inflammation. Et højt saltindtag er især blevet sat i forbindelse med leddegigt og ophobning af plak i blodårerne.
Rødt og forarbejdet kød

Regelmæssigt forbrug af rødt og forarbejdet kød, såsom bacon og pølser, kan øge niveauerne af inflammatoriske proteiner i kroppen. Desuden kan disse kødprodukter hæve niveauet af TMAO, en forbindelse forbundet med hjertesygdomme.
Læs også: Denne superfood slår æg på protein – og booster både muskler og testosteron
Friterede fødevarer

Fødevarer som pommes frites og friturestegt kylling indeholder avancerede glykeringsslutprodukter (AGEs), der kan forårsage oxidativt stress og inflammation. Et højt AGEs-indtag er forbundet med diabetes, hjertesygdomme og hurtigere aldring.
Færdigpakkede og bekvemmelighedsfødevarer

Ultra-forarbejdede snacks og færdigretter indeholder ofte store mængder sukker, raffinerede korn og natrium. Disse ingredienser kan øge niveauerne af C-reaktivt protein (CRP), en markør for kronisk inflammation.
Fødevarer med højt indhold af omega-6 fedtstoffer

Omega-6 fedtstoffer er essentielle for kroppen, men en ubalance mellem omega-6 og omega-3 kan føre til inflammation. Mange forarbejdede fødevarer indeholder omega-6-rige olier som sojaolie og rapsolie.
Fødevarer med højt saltindhold

Et for højt saltindtag kan forstyrre tarmbakterierne og øge inflammation i fordøjelsessystemet. Salt-rige diæter er blevet forbundet med inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa.
Læs også: Drik dette dagligt – og du kan leve længere med kræft, siger nyt studie
Raffinerede korn

Hvidt brød, pasta og andre raffinerede kornprodukter mangler fiber, som spiller en vigtig rolle i at kontrollere inflammation. Diæter med et højt indhold af raffinerede korn er forbundet med forhøjede CRP-niveauer, en indikator for inflammation.
Kunstige sødestoffer

Sødestoffer som aspartam og sukralose kan påvirke tarmbakterierne negativt og udløse en inflammatorisk reaktion. Studier viser, at de kan reducere gavnlige bakterier i tarmen og skabe ubalance i fordøjelsen.
Alkohol

For meget alkohol kan skade kroppens væv, øge dannelsen af frie radikaler og hæve niveauerne af inflammatoriske proteiner som TNF-α. På længere sigt kan dette føre til leverskader og kronisk inflammation.
Artiklen er baseret på informationer fra Health.com
Læs også: Drikker du for meget koffein? Se hvor meget der gemmer sig i dine yndlingsdrikke
Læs også: Ny forskning: Overraskende diæt kan lindre irritabel tyktarm