10 gode hygiejneregler i påsken – derfor må aldrig servere karrysild i en krystalskål

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Påsken er fuld af traditioner, lækker mad og hyggelige stunder med familien – men også en tid, hvor vi skal være ekstra opmærksomme på hygiejne og sund fornuft i køkkenet.

Her får du Fødevarestyrelsens vigtigste påskeråd.

Server kolde retter sidst

Foto Shutterstockcom

Kolde retter som røget laks, æg og pålæg skal først sættes på bordet lige inden servering.

De skal ikke stå og lune i timevis – det giver bakterier gode vækstbetingelser.

Læs også: Disse drikkevarer kan ødelægge din nattesøvn

Varm mad skal være rygende varm

Foto Shutterstockcom

Det er ikke nok, at maden er lun – den skal være rygende varm, især hvis du genopvarmer rester. Det gælder både ved påskebordet og rester dagen efter.

Sæt rester direkte på køl

Foto Shutterstockcom

Når frokosten er slut, skal resterne hurtigt på køl. Lad dem ikke stå fremme i timevis – det forkorter holdbarheden og øger risikoen for madforgiftning.

Vask hænder ofte og grundigt

Foto Shutterstockcom

God håndhygiejne er helt afgørende, især når du håndterer råvarer eller er i kontakt med æg og kød.

Vask hænderne i varmt vand og sæbe – eller brug håndsprit, hvis du er på farten.

Læs også: Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

Undgå sølvpapir og gammelt krystal

Foto Shutterstockcom

Sure fødevarer som citron og sild må ikke opbevares i sølvpapir eller aluminiumsbakker – det kan give uønsket kemi i maden.

Brug heller ikke gammelt krystal, da det kan indeholde bly, når du eksempelvis skal servere den hjemmelavede karrysild.

Pust æg på en sikker måde

Foto Shutterstockcom

Vil du eller børnene puste æg til pynt? Så husk at spritte æggeskallen af først og vask hænderne bagefter.

Det mindsker risikoen for at få bakterier i munden eller på fingrene.

Læs også: Derfor kan din vægt stige, når du bruger Ozempic

Vær opmærksom på keramik fra ferien

Foto Shutterstockcom

Har du købt keramik med hjem fra påskeferien? Tjek, om det er egnet til madopbevaring – glasuren kan indeholde bly og cadmium, som kan være sundhedsskadelige.

Pas på med maden på rejsen

Foto Shutterstockcom

Hvis du holder påske i udlandet, så tænk over, hvad du spiser og drikker.

Undgå rå grøntsager, skræl selv frugt, drik ikke vand fra hanen og sørg for, at maden er rygende varm.

Undgå madspild med planlægning

Foto Shutterstockcom

Mange smider mad ud i påsken. Planlæg dine indkøb, gem rester korrekt, og undgå impulskøb. Det er både godt for pengepungen og klimaet.

Læs også: Kvinden oplevede store ændringer efter en uge uden koffein

Hønseejere skal være opmærksomme

Foto Shutterstockcom

Har du egne høns? Så vær opmærksom på, at jorden kan indeholde dioxin, som hønsene optager.

Artiklen er baseret på informationer fra Fødevarestyrelsen.

Læs også: Ny forskning viser, at ældre mænd og kvinder reagerer forskelligt på kosten

Andre Artikler

Ny forskning: Rygning og vaping øger risikoen for diabetes

Vaping og rygning bliver ofte set som to sider af samme sag – den ene bare lidt mindre...

Eksperter afslører: Det her kan afgøre, om du bliver 60 eller 90 år

Du har sikkert mødt dem. Den type mennesker, der i en alder af 75 stadig går ture i rask tempo, har ben som jernstænger og aldrig har fået en recept.

Disse drikkevarer kan ødelægge din nattesøvn

En god nats søvn afhænger ikke kun af, hvad du spiser, men også af, hvad du drikker i...

Du må aldrig ignorere dette symptom i benet!

Kun 46 procent kender til symptomet, som kroppen udsender og advarer om farlig sygdom.

Ny forskning: Rygning og vaping øger risikoen for diabetes

Vaping og rygning bliver ofte set som to sider af samme sag – den ene bare lidt mindre...

Eksperter afslører: Det her kan afgøre, om du bliver 60 eller 90 år

Du har sikkert mødt dem. Den type mennesker, der i en alder af 75 stadig går ture i rask tempo, har ben som jernstænger og aldrig har fået en recept.

Disse drikkevarer kan ødelægge din nattesøvn

En god nats søvn afhænger ikke kun af, hvad du spiser, men også af, hvad du drikker i...