Begrænsning af ultraforarbejdede fødevarer: Start med disse tre

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Begræns indtaget af disse ultraforarbejdede fødevarer.

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?

Food Fines canned goods drive“/ CC0 1.0

Ultraforarbejdede fødevarer indeholder store mængder af tilsat sukker, fedt, kunstige farvestoffer og konserveringsmidler for at forbedre smag og holdbarhed. De spænder fra snacks til færdiglavede retter.

Hvorfor begrænse ultraforarbejdede fødevarer?

Værk/ CC0 1.0

Forskning har vist, at en kost med højt indhold af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med fedme, hjertesygdomme og type 2-diabetes.

Forarbejdet kød bør prioriteres

Bacon stripes“/ CC0 1.0

Forarbejdede kødprodukter som bacon, pølser og skinke har høj natrium- og fedtindhold og er forbundet med øget risiko for hjertesygdomme og kræft.

Læs også: Kostmønster kobles til bedre hjertesundhed i stort studie

Sundere alternativer til forarbejdet kød

Salmon Fish” af Lukasz Kowalewski/ CC0 1.0

Overvej at bruge bagt eller grillet fjerkræ, fisk eller magert rødt kød som en erstatning for forarbejdet kød i dine måltider.

Skær ned på sukkerholdige drikkevarer

Coca Cola tin can and“/ CC0 1.0

Sukkerholdige drikkevarer som sodavand, sød te og energidrikke bidrager til vægtøgning, diabetes og hjerteproblemer samt tandforfald.

Bedre drikkevalg

Glass Water” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

Vand er den bedste løsning. Hvis det er for kedeligt, kan du prøve at tilsætte frugt eller urter eller vælge usødet te og naturligt smagssat danskvand.

Undgå kommercielt friturestegt mad

French Fries” af Candace McDaniel/ CC0 1.0

Friturestegt mad som pommes frites, chips og nuggets indeholder tilsat fedt og salt, og selve stegeprocessen kan danne kræftfremkaldende stoffer.

Læs også: Derfor kan bananer være en hjælp, hvis du kæmper med forhøjet blodtryk

Bag i stedet for at stege

Baking Oven” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

For at bevare smagen og reducere kalorier kan du prøve at lave ovnbagte kartofler i stedet for pommes frites eller vælge ovnbagte chips.

Er alle ultraforarbejdede fødevarer dårlige?

Crackers, chips and nuts in a supermarket” af Martin Sauter/ CC0 1.0

Nogle ultraforarbejdede fødevarer indeholder vigtige næringsstoffer. Derfor anbefaler eksperter ikke at undgå dem fuldstændigt, men i stedet vælge med omtanke.

Start med små ændringer

Fries Potato” af Christopher Flowers/ CC0 1.0

Hvis du ønsker at begrænse ultraforarbejdede fødevarer, kan du starte med at prioritere de mest skadelige grupper som forarbejdet kød, sukkerholdige drikkevarer og frituremad.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.

Læs også: Nyt lægemiddel kan støtte vægttab uden de velkendte GLP-1-bivirkninger

Læs også: Disse fødevarer giver ifølge læger oftest problemer med GLP-1 mediciner

Andre Artikler

Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Kaffe er en fast del af mange menneskers morgenrutine, men en ny variation bliver fremhævet af sundhedseksperter.

Ny analyse: Din personlighed afgør, hvor meget mad du smider ud

Madspild forbindes ofte med pris, travlhed eller husholdningsstørrelse. Men nyere analyser viser, at forklaringen ligger et helt andet sted.

Eksperter: Ingen tegn på, at omgangssyge begynder om natten

Mange oplever, at omgangssyge bryder ud om natten, men hvad siger forskningen?

Amerikansk test finder bly i proteinpulver – flere af produkterne sælges i Danmark

Danske undersøgelser peger på stabile forhold på markedet for proteinpulver. Alligevel rejser flere eksperter nu spørgsmål om et andet forhold.

Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Kaffe er en fast del af mange menneskers morgenrutine, men en ny variation bliver fremhævet af sundhedseksperter.

Ny analyse: Din personlighed afgør, hvor meget mad du smider ud

Madspild forbindes ofte med pris, travlhed eller husholdningsstørrelse. Men nyere analyser viser, at forklaringen ligger et helt andet sted.

Eksperter: Ingen tegn på, at omgangssyge begynder om natten

Mange oplever, at omgangssyge bryder ud om natten, men hvad siger forskningen?