Begrænsning af ultraforarbejdede fødevarer: Start med disse tre

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Begræns indtaget af disse ultraforarbejdede fødevarer.

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?

Food Fines canned goods drive“/ CC0 1.0

Ultraforarbejdede fødevarer indeholder store mængder af tilsat sukker, fedt, kunstige farvestoffer og konserveringsmidler for at forbedre smag og holdbarhed. De spænder fra snacks til færdiglavede retter.

Hvorfor begrænse ultraforarbejdede fødevarer?

Værk/ CC0 1.0

Forskning har vist, at en kost med højt indhold af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med fedme, hjertesygdomme og type 2-diabetes.

Forarbejdet kød bør prioriteres

Bacon stripes“/ CC0 1.0

Forarbejdede kødprodukter som bacon, pølser og skinke har høj natrium- og fedtindhold og er forbundet med øget risiko for hjertesygdomme og kræft.

Læs også: Nyt lægemiddel kan støtte vægttab uden de velkendte GLP-1-bivirkninger

Sundere alternativer til forarbejdet kød

Salmon Fish” af Lukasz Kowalewski/ CC0 1.0

Overvej at bruge bagt eller grillet fjerkræ, fisk eller magert rødt kød som en erstatning for forarbejdet kød i dine måltider.

Skær ned på sukkerholdige drikkevarer

Coca Cola tin can and“/ CC0 1.0

Sukkerholdige drikkevarer som sodavand, sød te og energidrikke bidrager til vægtøgning, diabetes og hjerteproblemer samt tandforfald.

Bedre drikkevalg

Glass Water” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

Vand er den bedste løsning. Hvis det er for kedeligt, kan du prøve at tilsætte frugt eller urter eller vælge usødet te og naturligt smagssat danskvand.

Undgå kommercielt friturestegt mad

French Fries” af Candace McDaniel/ CC0 1.0

Friturestegt mad som pommes frites, chips og nuggets indeholder tilsat fedt og salt, og selve stegeprocessen kan danne kræftfremkaldende stoffer.

Læs også: Disse fødevarer giver ifølge læger oftest problemer med GLP-1 mediciner

Bag i stedet for at stege

Baking Oven” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

For at bevare smagen og reducere kalorier kan du prøve at lave ovnbagte kartofler i stedet for pommes frites eller vælge ovnbagte chips.

Er alle ultraforarbejdede fødevarer dårlige?

Crackers, chips and nuts in a supermarket” af Martin Sauter/ CC0 1.0

Nogle ultraforarbejdede fødevarer indeholder vigtige næringsstoffer. Derfor anbefaler eksperter ikke at undgå dem fuldstændigt, men i stedet vælge med omtanke.

Start med små ændringer

Fries Potato” af Christopher Flowers/ CC0 1.0

Hvis du ønsker at begrænse ultraforarbejdede fødevarer, kan du starte med at prioritere de mest skadelige grupper som forarbejdet kød, sukkerholdige drikkevarer og frituremad.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.

Læs også: 34-årig kvinde fik sundere kolesterol med disse kostændringer

Læs også: Ny analyse: Plantekost giver større vægttab – også med mindre sunde valg

Andre Artikler

Fysiolog giver overblik over forventede armbøjningsniveauer på tværs af aldre

En ny gennemgang af eksperter viser, hvordan vores evne til at lave armbøjninger følger en tydelig styrkekurve gennem livet – og hvorfor selv små fremskridt kan gøre en stor forskel.

Nyt studie: Kvinder med gynækologiske lidelser rammes oftere af depression

Et nyt studie viser, at depression opstår langt oftere hos kvinder med reproduktive lidelser.

Studier peger på, at blåbær kan mindske risikoen for leverskader

Ny interesse for antioxidant-rige fødevarer har sat blåbær i centrum for debatten om, hvordan kosten påvirker leverens modstandskraft. Men hvad viser studierne egentlig?

Derfor koster en dansk juleand omkring 600 kroner

Prisen på juleanden får flere danske forbrugere til at vælge udenlandske alternativer, men det kan have store konsekvenser for fremtiden.

Fysiolog giver overblik over forventede armbøjningsniveauer på tværs af aldre

En ny gennemgang af eksperter viser, hvordan vores evne til at lave armbøjninger følger en tydelig styrkekurve gennem livet – og hvorfor selv små fremskridt kan gøre en stor forskel.

Nyt studie: Kvinder med gynækologiske lidelser rammes oftere af depression

Et nyt studie viser, at depression opstår langt oftere hos kvinder med reproduktive lidelser.

Studier peger på, at blåbær kan mindske risikoen for leverskader

Ny interesse for antioxidant-rige fødevarer har sat blåbær i centrum for debatten om, hvordan kosten påvirker leverens modstandskraft. Men hvad viser studierne egentlig?