Begrænsning af ultraforarbejdede fødevarer: Start med disse tre

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Begræns indtaget af disse ultraforarbejdede fødevarer.

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?

Food Fines canned goods drive“/ CC0 1.0

Ultraforarbejdede fødevarer indeholder store mængder af tilsat sukker, fedt, kunstige farvestoffer og konserveringsmidler for at forbedre smag og holdbarhed. De spænder fra snacks til færdiglavede retter.

Hvorfor begrænse ultraforarbejdede fødevarer?

Værk/ CC0 1.0

Forskning har vist, at en kost med højt indhold af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med fedme, hjertesygdomme og type 2-diabetes.

Forarbejdet kød bør prioriteres

Bacon stripes“/ CC0 1.0

Forarbejdede kødprodukter som bacon, pølser og skinke har høj natrium- og fedtindhold og er forbundet med øget risiko for hjertesygdomme og kræft.

Læs også: Disse fødevarer giver ifølge læger oftest problemer med GLP-1 mediciner

Sundere alternativer til forarbejdet kød

Salmon Fish” af Lukasz Kowalewski/ CC0 1.0

Overvej at bruge bagt eller grillet fjerkræ, fisk eller magert rødt kød som en erstatning for forarbejdet kød i dine måltider.

Skær ned på sukkerholdige drikkevarer

Coca Cola tin can and“/ CC0 1.0

Sukkerholdige drikkevarer som sodavand, sød te og energidrikke bidrager til vægtøgning, diabetes og hjerteproblemer samt tandforfald.

Bedre drikkevalg

Glass Water” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

Vand er den bedste løsning. Hvis det er for kedeligt, kan du prøve at tilsætte frugt eller urter eller vælge usødet te og naturligt smagssat danskvand.

Undgå kommercielt friturestegt mad

French Fries” af Candace McDaniel/ CC0 1.0

Friturestegt mad som pommes frites, chips og nuggets indeholder tilsat fedt og salt, og selve stegeprocessen kan danne kræftfremkaldende stoffer.

Læs også: 34-årig kvinde fik sundere kolesterol med disse kostændringer

Bag i stedet for at stege

Baking Oven” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

For at bevare smagen og reducere kalorier kan du prøve at lave ovnbagte kartofler i stedet for pommes frites eller vælge ovnbagte chips.

Er alle ultraforarbejdede fødevarer dårlige?

Crackers, chips and nuts in a supermarket” af Martin Sauter/ CC0 1.0

Nogle ultraforarbejdede fødevarer indeholder vigtige næringsstoffer. Derfor anbefaler eksperter ikke at undgå dem fuldstændigt, men i stedet vælge med omtanke.

Start med små ændringer

Fries Potato” af Christopher Flowers/ CC0 1.0

Hvis du ønsker at begrænse ultraforarbejdede fødevarer, kan du starte med at prioritere de mest skadelige grupper som forarbejdet kød, sukkerholdige drikkevarer og frituremad.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.

Læs også: Ny analyse: Plantekost giver større vægttab – også med mindre sunde valg

Læs også: Ny forskning: Faste kan koste dig din muskelmasse

Andre Artikler

Dette er de største kilder til C-vitamin – og det er ikke appelsiner

Ernæringsdata viser store forskelle i, hvor meget C-vitamin, der gemmer sig i almindelige råvarer - og citrusfrugter er ikke det bedste valg.

39-årig mor opdagede kræften for sent: Her deler hun symptomerne

En 39-årig mor stod pludselig midt i en livsforandrende krise. Først efter måneder blev det klart, hvad kroppen havde signaleret.

Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Et nyt studie peger på, at ubalance i tarmens bakterier og bestemte B-vitaminer kan spille en langt større rolle i Parkinsons sygdom, end man hidtil har troet.

Så varm bør din bolig være om vinteren i de forskellige rum

Vinterens stigende energibehov gør spørgsmålet om, hvordan boliger bør opvarmes for at sikre både komfort og fornuftigt forbrug aktuelt.

Dette er de største kilder til C-vitamin – og det er ikke appelsiner

Ernæringsdata viser store forskelle i, hvor meget C-vitamin, der gemmer sig i almindelige råvarer - og citrusfrugter er ikke det bedste valg.

39-årig mor opdagede kræften for sent: Her deler hun symptomerne

En 39-årig mor stod pludselig midt i en livsforandrende krise. Først efter måneder blev det klart, hvad kroppen havde signaleret.

Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Et nyt studie peger på, at ubalance i tarmens bakterier og bestemte B-vitaminer kan spille en langt større rolle i Parkinsons sygdom, end man hidtil har troet.