Du kender det sikkert: Du åbner køleskabet, ser de kogte æg fra weekenden – og begynder at overveje, om de stadig er spiselige. For hvornår er det egentlig for sent at tage chancen?
Mange af os opbevarer kogte æg som en hurtig snack eller til madpakken. Men grænsen mellem praktisk og potentielt uspiseligt er snævrere, end du måske tror.
Det handler ikke kun om dato
Det er ikke nødvendigvis, hvor mange dage siden du kogte ægget, der alene afgør, om det er okay at spise. Temperaturen i dit køleskab, hvordan æggene er opbevaret – og endda hvor de ligger – kan spille ind.
Køleskabsdøren er f.eks. et dårligt sted, fordi temperaturen svinger mere, hver gang du åbner. Det går ud over holdbarheden.
Læs også: Nyt studie: Selv små mængder af disse fødevarer skader dig
Små tegn du ikke bør overse
Et dårligt æg afslører sig sjældent med det samme. Men hvis du ved, hvad du skal kigge efter – eller lugte dig frem til – kan du sagtens vurdere det selv:
- En stærk eller sur lugt er et tydeligt faresignal
- En klæbrig æggeblomme eller en meget nem afskalning kan betyde, det har ligget for længe
- Æg, der smager metallisk eller mærkeligt, bør altid smides ud
Så længe holder det – hvis du gør det rigtigt
Generelt kan et hårdkogt æg holde sig op til 7 dage i køleskab, hvis det opbevares korrekt og ikke er pillet.
Er skallen fjernet, forkortes holdbarheden væsentligt. Og æggeretter med fx mayonnaise bør spises endnu hurtigere – gerne inden for 3-4 dage.
Det bedste trick? Brug sanserne. Dit æg kan sagtens være spiseligt, selvom ugen er gået – men det kan også være uspiseligt før.
Læs også: Sådan booster du din GLP-1 naturligt – og hvad der bare er spild af tid
Artiklen er baseret på informationer fra Nyheder24
Læs også: Hun er 43 – men ligner en på 23: Hendes 'trick' koster kun 30 kroner