Delt forskning: Små børn bør måske spise det, de er allergiske overfor

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Danske eksperter advarer mod forhastede konklusioner og understreger, at metoden kræver mere forskning og lægeligt tilsyn.

En ny canadisk undersøgelse foreslår, at det kan være gavnligt at give små børn små mængder af de fødevarer, som de er allergiske overfor.

Metoden, som forskerne kalder “oral immunterapi”, skulle potentielt kunne opbygge børnenes tolerance og forebygge fremtidige allergiske reaktioner.

Det er et markant skifte fra den gængse anbefaling om total undgåelse af allergener.

Men danske forskere maner til forsigtighed.

Læs også: Spis dig til stærkere knogler med disse fødevarer

Katrine Lindholm Bøgh, forsker i fødevareallergi ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, mener, at der mangler viden.

Det gælder både, hvilke børn der kan have gavn af behandlingen, hvilke fødevarer den virker på og hvornår behandlingen bør igangsættes.

Forkert brug af begreber

Den danske børneallergiforsker Josephine Gradman kritiserer brugen af begrebet “oral immunterapi” i det canadiske studie.

Hun påpeger, at denne behandling normalt er forbeholdt børn med alvorlige allergier og kun må udføres under nøje lægeligt opsyn.

Læs også: Kroppens reaktion på et højt proteinindtag

Det indebærer systematisk dosisopbygning og livslang vedligeholdelse, og det kan være både risikabelt og belastende for barnet.

Det canadiske studie bygger derimod på mindre kontrollerede eksponeringsformer, som ikke nødvendigvis lever op til kravene til en egentlig immunterapi.

Flere spørgsmål end svar

Selvom studier peger på, at kontrolleret eksponering overfor eksempelvis peanuts kan have effekt, understreger de danske forskere, at konklusionerne ikke kan generaliseres til alle fødevareallergier.

Der er heller ikke tilstrækkelig dokumentation for, at børn, der eksempelvis vokser fra mælk- eller æggeallergi, gør det som følge af eksponering – eller blot af naturlig udvikling.

Læs også: Tequila, vin eller vodka – hvad er det sundeste valg?

Derfor er budskabet klart: Indtil forskningen har mere solide svar, bør forældre ikke eksperimentere på egen hånd.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Vitamin D kan sænke risikoen for tyktarmskræft, viser ny forskning

Andre Artikler

Forskere: Influenza og COVID-19 kan øge risikoen for blodpropper markant

Et globalt studie viser, at selv almindelige virusinfektioner som influenza, COVID-19 og helvedesild kan øge risikoen for blodpropper...

Skiftet mellem sommer- og vintertid øger risikoen for sygdom

En ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences peger på, at det at stille...

Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du farlig kemi i halloweenpynten

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe halloweenpynt og engangsservice udenfor EU.Her er, hvad du skal være særligt opmærksom...

Sådan hjælper du dit barn med at nyde halloween uden frygt

Halloween kan være en sjov og kreativ højtid for mange børn, men for nogle kan de skræmmende dekorationer,...

Forskere: Influenza og COVID-19 kan øge risikoen for blodpropper markant

Et globalt studie viser, at selv almindelige virusinfektioner som influenza, COVID-19 og helvedesild kan øge risikoen for blodpropper...

Skiftet mellem sommer- og vintertid øger risikoen for sygdom

En ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences peger på, at det at stille...

Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du farlig kemi i halloweenpynten

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe halloweenpynt og engangsservice udenfor EU.Her er, hvad du skal være særligt opmærksom...