Derfor bør du bruge denne specifikke olie i din mad

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Den findes i næsten alle hjem, men mange overser dens virkelige styrker.

Den bliver kaldt flydende guld og er en uundgåelig del af det kendte middelhavskøkken.

Alligevel ved de færreste, hvad der egentlig gør den så bemærkelsesværdig.

Det handler ikke kun om smagen eller traditionerne. Nej, det handler om videnskabeligt dokumenterede sundhedsfordele, som overrasker selv skeptikere.

Men inden du fylder salatskålen med den gyldne væske, er der nogle ting, du bør vide.

Læs også: Ny medicin ændrer danskernes vaner – dagligvarehandlen risikerer milliardtab

De er ikke alle lige gode

Det lyder måske simpelt: Køb en flaske olivenolie, hæld den over maden, og høst sundhedsgevinsterne. Men så enkelt er det ikke.

Der er nemlig forskel på olivenolie – og det har betydning for din krop.

Den ekstra jomfru olivenolie er stjernen. Den er koldpresset, minimalt behandlet og spækket med polyfenoler – små, men kraftfulde stoffer med antiinflammatorisk virkning.

Studier har vist, at jomfru olivenolie ikke bare sænker det dårlige LDL-kolesterol, men også løfter det gode HDL.

Læs også: Drop vitaminpillerne: En skefuld kakaopulver gør mere, end du tror

Den beskytter blodkarrene og har vist tegn på at kunne nedsætte risikoen for både hjertekarsygdomme og visse kræftformer.

Men vælger du en raffineret variant, går mange af de gavnlige stoffer tabt. Og dermed mister du størstedelen af de helbredsmæssige fordele.

En overraskende effekt på hjernen

Det mest opsigtsvækkende er, at flere undersøgelser peger nu på, at ekstra jomfru olivenolie kan spille en rolle i forebyggelsen af Alzheimers.

Ikke alene reducerer olien ophobningen af de skadelige proteiner, der forbindes med sygdommen – den kan også fremme dannelsen af beskyttende stoffer i hjernen.

Læs også: Vil du blive 100? Sådan spiser, tænker og lever verdens ældste mennesker

I modsætning til, hvad mange tror, fører den rigtige brug af olivenolie ikke til vægtøgning.

Faktisk kan den stabilisere blodsukker og hjælpe med vægtkontrol, især hos personer med prædiabetes.

Olivenolie – især den ekstra jomfru – er ikke bare en smagsgiver. Den er et våben mod nogle af de mest udbredte sygdomme i vores tid.

Men kun, hvis du vælger rigtigt.

Læs også: Træt, oppustet og uoplagt? Denne skefuld kan ændre alt

Artiklen er baseret på informationer fra News Medical.

Læs også: Et billigt tilskud kan forbedre ældres hukommelse

Andre Artikler

Snakker du med dig selv? Eksperter afslører, hvorfor det faktisk er genialt

Du er ikke skør, hvis du snakker med dig selv – tværtimod kan det være en af dine...

Nyt studie: En speciel måde at tale på kan afsløre begyndende demens

Det kan være let at overse, men en simpel vane i din måde at tale på kan vise sig at være det mest præcise tegn på begyndende demens.

Ny medicin ændrer danskernes vaner – dagligvarehandlen risikerer milliardtab

Et nyt forbrugsmønster breder sig hastigt i Danmark, og det kan få uventede konsekvenser for dagligvarekæderne.

Sådan undgår du at blive syg! Disse vaner vil dit immunforsvar elske

Selvom du ikke kan eliminere risikoen 100 % for at blive syg, er der flere enkle daglige vaner,...

Snakker du med dig selv? Eksperter afslører, hvorfor det faktisk er genialt

Du er ikke skør, hvis du snakker med dig selv – tværtimod kan det være en af dine...

Nyt studie: En speciel måde at tale på kan afsløre begyndende demens

Det kan være let at overse, men en simpel vane i din måde at tale på kan vise sig at være det mest præcise tegn på begyndende demens.

Ny medicin ændrer danskernes vaner – dagligvarehandlen risikerer milliardtab

Et nyt forbrugsmønster breder sig hastigt i Danmark, og det kan få uventede konsekvenser for dagligvarekæderne.