Det gemmer sig i din mad – nu kobles det til aggressiv kræftvækst

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning viser, at netop dette stof kan være med til at give kræftceller et farligt forspring.

Hver dag arbejder kroppen på højtryk for at holde vores celler i balance. De dør, deler sig og fornyes i en uendelig cyklus.

Men indimellem opstår der fejl i denne proces. Fejl, som kan føre til alvorlige sygdomme som kræft.

Forskere har i årevis forsøgt at forstå, hvad der præcis driver kræftcellers aggressive vækst. Svaret har længe været ukendt.

Nu peger ny forskning på en overraskende synder, som tilsyneladende giver nogle kræftformer en uventet fordel.

Læs også: Ny japansk undersøgelse: Ost kan være forbundet med lavere risiko for demens

Et stof du måske får hver dag

Stoffet hedder taurin og findes i mange energidrikke og i fødevarer som fisk og kød. Kroppen danner det også selv.

Derfor har det været betragtet som helt harmløst. Faktisk har tidligere undersøgelser vist, at taurin kan beskytte mod visse kræftformer.

Dog har en ny undersøgelse fra University of Rochester Medical Center vist, at leukæmiceller bruger taurin til at vokse hurtigere.

Det sker ved, at cellerne låner stoffet fra knoglemarven og omdanner det til energi. Jo mere energi, desto hurtigere kan kræftcellerne dele sig og sprede sig i kroppen.

Læs også: Sådan genkender du de første tegn på alkoholafhængighed

En mulig ny vej til behandling

Forskerne fandt, at hvis man blokerer for taurinoptaget, så hæmmes væksten af leukæmiceller.

Det gælder især ved former som akut og kronisk myeloid leukæmi samt visse knoglemarvssygdomme.

Det åbner døren for en ny behandlingsstrategi, hvor man målrettet forsøger at sulte kræftcellerne for taurin.

Men før du smider energidrikken ud, er det vigtigt at slå fast: Forskerne har ikke fundet beviser for, at taurin forårsager kræft hos raske mennesker.

Læs også: Denne almindelige drik hjælper dig hurtigst igennem sygdom

Dog anbefales det, at patienter med leukæmi tager en snak med deres læge, hvis de indtager stoffet ofte.

Artiklen er baseret på informationer fra Illustreret Videnskab.

Læs også: Så hurtigt tager du på igen efter at have stoppet med Wegovy

Andre Artikler

Forskning viser, at vintertid er bedre for kroppen end sommertid

Når vintertiden begynder, bliver det tidligere lyst om morgenen, hvilket passer bedre til kroppens naturlige rytme.Ifølge forskning...

Ny japansk undersøgelse: Ost kan være forbundet med lavere risiko for demens

Et japansk studie antyder, at selv små mængder ost hver uge kan være forbundet med en lavere risiko for demens hos ældre voksne.

Sprøde æble- og græskarchips – uden friture

Vil du have en uimodståelig snack, der både tilfredsstiller den søde tand og den salte lyst? Så er disse æble- og græskarchips det perfekte valg.

Snart kan lægerne stå på sidelinjen, mens robotter fører kniven på operationsstuen

En ny generation af intelligente operationsrobotter er på vej til at overtage rollen som kirurger – og kan snart udføre indgreb helt uden menneskelig styring.

Forskning viser, at vintertid er bedre for kroppen end sommertid

Når vintertiden begynder, bliver det tidligere lyst om morgenen, hvilket passer bedre til kroppens naturlige rytme.Ifølge forskning...

Ny japansk undersøgelse: Ost kan være forbundet med lavere risiko for demens

Et japansk studie antyder, at selv små mængder ost hver uge kan være forbundet med en lavere risiko for demens hos ældre voksne.

Sprøde æble- og græskarchips – uden friture

Vil du have en uimodståelig snack, der både tilfredsstiller den søde tand og den salte lyst? Så er disse æble- og græskarchips det perfekte valg.