Det gemmer sig i din mad – nu kobles det til aggressiv kræftvækst

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning viser, at netop dette stof kan være med til at give kræftceller et farligt forspring.

Hver dag arbejder kroppen på højtryk for at holde vores celler i balance. De dør, deler sig og fornyes i en uendelig cyklus.

Men indimellem opstår der fejl i denne proces. Fejl, som kan føre til alvorlige sygdomme som kræft.

Forskere har i årevis forsøgt at forstå, hvad der præcis driver kræftcellers aggressive vækst. Svaret har længe været ukendt.

Nu peger ny forskning på en overraskende synder, som tilsyneladende giver nogle kræftformer en uventet fordel.

Læs også: Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Et stof du måske får hver dag

Stoffet hedder taurin og findes i mange energidrikke og i fødevarer som fisk og kød. Kroppen danner det også selv.

Derfor har det været betragtet som helt harmløst. Faktisk har tidligere undersøgelser vist, at taurin kan beskytte mod visse kræftformer.

Dog har en ny undersøgelse fra University of Rochester Medical Center vist, at leukæmiceller bruger taurin til at vokse hurtigere.

Det sker ved, at cellerne låner stoffet fra knoglemarven og omdanner det til energi. Jo mere energi, desto hurtigere kan kræftcellerne dele sig og sprede sig i kroppen.

Læs også: Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

En mulig ny vej til behandling

Forskerne fandt, at hvis man blokerer for taurinoptaget, så hæmmes væksten af leukæmiceller.

Det gælder især ved former som akut og kronisk myeloid leukæmi samt visse knoglemarvssygdomme.

Det åbner døren for en ny behandlingsstrategi, hvor man målrettet forsøger at sulte kræftcellerne for taurin.

Men før du smider energidrikken ud, er det vigtigt at slå fast: Forskerne har ikke fundet beviser for, at taurin forårsager kræft hos raske mennesker.

Læs også: Nyt studie: Danskerne drikker langt flere energidrik end resten af Vesteuropa

Dog anbefales det, at patienter med leukæmi tager en snak med deres læge, hvis de indtager stoffet ofte.

Artiklen er baseret på informationer fra Illustreret Videnskab.

Læs også: Diætister: Sådan bevarer du sunde vaner gennem julen

Andre Artikler

Depressive symptomer kan øge demensrisikoen med op mod 50 procent

Seks symptomer midt i livet kan få større betydning for demens, end man hidtil har troet.

Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Ny forskning sætter fokus på, hvordan ultraforarbejdet mad kan hænge sammen med kroniske tarmsygdomme.

Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ny forskning viser, at måden fedt sætter sig på kroppen kan have større betydning for hjertet end tallet på badevægten.

Ny forskning peger på en kønsforskel i evnen til at aflæse sygdomstegn i ansigter

Vi lægger ofte mærke til, når nogen ikke ser helt raske ud. Ny forskning viser, at denne evne mestres forskelligt imellem kønnene.

Depressive symptomer kan øge demensrisikoen med op mod 50 procent

Seks symptomer midt i livet kan få større betydning for demens, end man hidtil har troet.

Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom

Ny forskning sætter fokus på, hvordan ultraforarbejdet mad kan hænge sammen med kroniske tarmsygdomme.

Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet

Ny forskning viser, at måden fedt sætter sig på kroppen kan have større betydning for hjertet end tallet på badevægten.