Disse fødevarer kan skade barnets hjerne under graviditeten

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt studie afslører en markant sammenhæng mellem usunde kostvaner under graviditeten og udviklingsforstyrrelser hos børn.

Den mad, gravide spiser, kan have langt større betydning for barnets udvikling end hidtil antaget.

Ny banebrydende forskning fra Københavns Universitet viser, at en vestlig kost med højt indhold af fedt, sukker og forarbejdede fødevarer øger risikoen for ADHD og autisme markant.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Hvilke fødevarer bør gravide holde sig fra?

Ifølge forskerne er risikoen særligt høj, hvis den gravide indtager store mængder fedtholdige produkter, sukker og raffinerede kulhydrater – og samtidig ikke får nok frugt, grøntsager og fisk.

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

“Jo mere vestlig kost en kvinde indtager under graviditeten desto større ser risikoen ud til at være for, at barnet udvikler ADHD eller autisme”, siger førsteforfatter, læge og ph.d. David Horner i pressemeddelelsen.

Studiet, der netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Metabolism, baserer sig på data fra over 60.000 mor-barn-par i Danmark og USA.

Forskernes analyser af blodprøver og kostmønstre bekræftede sammenhængen på tværs af flere uafhængige undersøgelser, hvilket understreger fundenes troværdighed.

Hjernen er mest sårbar i denne periode

Forskerne fandt, at barnets risiko for ADHD var størst, hvis den gravide fulgte en vestlig kost i første og andet trimester.

Læs også: Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

Det skyldes, at hjernen netop i denne periode gennemgår en afgørende udvikling.

“Vores data viser, at mange gravide kvinder har kostmønstre, der kan optimeres for at støtte barnets udvikling. Derfor rejser studiet spørgsmålet, om de nuværende kostråd faktisk bliver fulgt i tilstrækkelig grad, og om de har den ønskede effekt på barnets sundhed”, forklarer David Horner.

Blodprøverne afslørede desuden, at 43 specifikke metabolitter – biokemiske forbindelser i blodet – var forbundet med en vestlig kost.

Særligt 15 af disse viste sig at have en direkte sammenhæng med den øgede risiko for ADHD.

Læs også: Får du nok magnesium? Disse fødevarer kan hjælpe dig

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 8

Andre Artikler

Kan tatoveringer øge din kræftrisiko? Ny forskning vækker bekymring

Tatoveringer er mere populære end nogensinde, men kan de have skjulte sundhedsrisici? En ny dansk undersøgelse antyder en...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Eksperter advarer: I 2050 vil over halvdelen af alle voksne være overvægtige

En ny omfattende analyse peger på, at vi er på vej mod en global fedmeepidemi – og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper af sig selv.

Hvornår er det bedste tidspunkt at træne? Her er, hvad forskningen siger

Det bedste tidspunkt at træne afhænger af dine mål, din krop og din daglige rutine.Her er...

Kan tatoveringer øge din kræftrisiko? Ny forskning vækker bekymring

Tatoveringer er mere populære end nogensinde, men kan de have skjulte sundhedsrisici? En ny dansk undersøgelse antyder en...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Eksperter advarer: I 2050 vil over halvdelen af alle voksne være overvægtige

En ny omfattende analyse peger på, at vi er på vej mod en global fedmeepidemi – og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper af sig selv.